Filmski plakati su važan deo istorije kinematografije

Izložba Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije otvorena je danas u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Foto: Tanjug/Tanjug

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matic je rekao da je dobar deo plakata bio u fundusu FCS-a, a da je tek nekoliko tih vanserijskih artefakata bilo izlozeno u prostorijama institucije koju vodi, javlja Tanjug.

- Većinu ovih plakata su do sad mogli da vide samo privilegovani, tako da kažem, odnosno ljudi koji se direktno bave kinematografijom i koji dolaze u prostorije Filmskog centra. Mi smo se odlučili da jedan deo naših plakata, u okviru budžeta za 2021. godinu, digitalizujemo, restauriramo i uramimo, a zatim pokažemo Srbiji - rekao je Matić povodom otvaranja izložbe.

Za izložbu je odabrano 50 plakata za filmove koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i koji predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije poput Skupljača perja, Kad budem mrtav i beo, Ranih radova, Marša na Drinu, Kapetana Lešija i drugih.

Izložba će biti otvorena do 15. maja, a zatim će biti izložena u ostalim gradovima u Srbiji, tako da će turneja trajati do sledeće godine.

Foto: Tanjug/Tanjug

Autor: Tanjug

#Gordan Matić

#Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970

#izložba filmskih plakata