Na nalazištu južno od Milana pronađeni zlatni novčići stari oko 1600 godina

Nedavno je u nalazištu kod grada Komo, južno od Milana na severu Italije, prilikom renoviranja pozorišta, u podrumu pronađena amfora puna zlatnika iz perioda starog Rima, čija se vrednost meri milionima dolara.

Amfora je pronađena pošto su radnici uočili nešto što im je ličilo na teglu od milovke (steatita). Ispostavilo se da nije bila u pitanju tegla već - zlata vredna amfora. otkriće je iznenadilo naučnike budući da su se ovakve posude Rimljani uglavnom koristili za čuvanje vina i hrane, a ne novca. Izgleda da ipak postoje izuzeci, čak i kad su dvano prošla vremena u pitanju.

Kako navodi sajt npr.org, na novčićima su prikazani imperatori Honorije, Valentijan III, Leon I i zatim Antonio i Libio Severo, koji su svi vladali Rimom pre kraja V veka. Zanimljivo je što će njihovi likovi koji su utisnuti na ovim zlatnicima takođe pomoći nauci u tačnijem utvrđivanju izgleda ovih vladara.

Način na koji je novac naslagan eksperte navodi na zaključak da je ovaj štek pripadao javnom čuvaru novca.

Iako su u to vreme mnoge grupe germanskih plemena ugrožavale rimske gradove iz ovog područja što bi bogate ljude iz tog perioda navelo da kriju svoj novac na ovaj način, verujem da je ova amfora ipak bila vlasništvo nekog javnog čuvara - izjavila je ekspert za antikvitete Marija Gracija Faćineti

IZVOR: YT / CGTN

Pozorište u kojoj je pronađena amfora je izgrađeno 1870. godine, ali je prestalo sa radom 1997. Proteklih godina se radilo na restauraciji ove zgrade kako bi se napravili apartmani, navodi newsweek.com.

Posle ovog otkrića rad na restauraciji je zaustavljen dok celo nalazište ne bude detaljno ispitano, budući da se pretpostavlja da amfora verovatno nije jedini predmet iz antičkog sveta koji se ovde nalazi.

Ministar kulture Alberto Bonisoli je rekao da ga ovo otkriće ispunjava osećajem ponosa, kao i da očekuje da zlatnici neće biti jedini predmet koji će ovde biti pronađen. Sami novčići su u odličnom stanju sa prosečnom masom od 4 grama po komadu, a očekuje se da nakon proučavanja budu izloženi u Arheološkom muzeju Paolo Đovio.

Autor: redportal.rs

#stari rim

#zlatni novac

#zlatnici

#zlatnik