Oko 2.000 boraca sa Bliskog istoka ratuje na Kavkazu

Biće teško postići održiv prekid vatre u zoni sukoba Nagorno-Karabah bez dogovora o efikasnim merama kontrole. To je rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Komersant.

- Tragedija u Zakavkazju nas sve zajednički pogađa. Nismo potpuno ravnodušni prema činjenici da postoji rat između dva tradicionalno prijateljska naroda Rusije zbog problema za koji čvrsto verujemo da se morao rešiti isključivo političkim i diplomatskim merama - rekao je Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da se oko 2.000 boraca sa Bliskog istoka pridružilo borbama oko Nagorno-Karabaha u novom sukobu Jermenije i Azerbejdžana.

- Ruske vlasti su preduzele preventivne mere kako bi sprečile sukobe Azerbejdžanaca i Jermena u Rusiji. Naravno, zabrinuti smo zbog internacionalizacije sukoba oko Nagorno-Karabaha i učestvovanja militanata s Bliskog istoka. Uputili smo nekoliko poziva stranim igračima da iskoriste svoje kapacitete kako bi sprečili premeštanje plaćenika, čiji se broj približava 2.000, prema ruskim podacima - istakao je Lavrov.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo to pitanje u telefonskom razgovoru prošle nedeje sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Autor: redportal.rs

#Azerbejdžan

#Erdogan

#Jermenija

#Plaćenici

#Sergej Lavrov

#Turska

#putin

#rusija