Bugari su upadom u Srbiju činili velika zverstva

Bugarska je u Prvi svetski rat uĆĄla kao vojno neutralna zemlja, ali ta neutralnost trajala veoma kratko jer su za kratko vreme to prekrĆĄili.

Nakon ơto je Bugarska 28. septembra 1915. objavila opơtu mobilizaciju, a invaziju na Srbiju otpočeli su 6. oktobra 1915. Srbiju su sa svih strana opkolile članice Centralnih sila.

Bugari su napali Srbiju presecajući Moravsko-vardarsku dolinu, dalje povlačenje u tom pravcu bilo je nemoguće. Krajem novembra glavnina srpske vojske bila je na Kosovu i Metohiji. 

- Početkom austrougarske, nemačke i bugarske invazije na Srbiju u jesen 1915. srpska vojska nije uspela da se spoji sa savezničkim trupama koje su se iskrcale u Solunu i krenule dolinom Vardara ka Makedoniji - objaơnjava istoričar Nemanja Kalezić.

Ulaskom Bugara u Srbiju dogodila su se brojna zverstva. Ubijali su neduĆŸno srpsko stanovniĆĄtvo. Palili su srpske ĆĄkole, knjige i novčanice.

Nakon napada Centralnih sila počiinje Albanska golgota koja predstavlja strateơko povlačenje vojske i civila preko krơeva i zavejanih planina Albanije i Crne Gore u periodu od novembra 1915. do januara 1916.

IZVOR: YT / Brza Istorija

Autor: Redportal.rs

#Bugari

#Srbija

#zverstva