Preko 20.000 zlatnih predmeta 😱

Sa talibanskim osvajanjem Avganistana, arheološko i kulturno nasleđe te zemlje se suočava sa crnom sudbinom čak iako ih islamisti ne opljačkaju i ne unište sve.

Premo poslednjim informacijama, talibani već su u poteri za za jednim od najpoznatijih i neprocenjivih arheoloških nalaza - za tzv. Baktrijskim blagom, kolekcijom koja broji više od 20.000 artefakata starim 2.000 godina sa lokaliteta Tilija Tepe. Blago se čuvalo u Nacionalnom muzeju Avganistana i bilo je deo postavke u predsedničkoj palati - međutim, trenutna lokacija predmeta je nepoznata.

Druga arheološka blaga koja su takođe ugrožena oid strane talibana su Mes Ajnak, budištički grad koji je vrhunac dostigao pre 1.600 godina. Grad se nalazio uz legendarni Put svile, i korišćen je kako za trgovinu tako i kao veliki religijski centar. Veliki broj budističkih hramova i bezbroj artefakata je pohranjeno ovde.

Tokom prve vladavine talibana Avganistanom, od 1996. do 2001. godine, uništilu su mnoge budističke artefakte, uključujući dve masivne statue Bude iz 6. veka - poznate pod imenom Bude iz Bamijana, koje su bile uklesane u samu liticu.

Statue su uništene tenkovima, projektilima i dinamitom.

IZVOR: YT / Khan Safdary

VIDEO: Uništenje Buda iz Bamijana

Budućnost Mes Ajnak lokaliteta je posebno crna, pošto je po poslednjim podacima sva oprema za iskopavanje i kontervaciju nestala sa lokaliteta. Pride, talibani su više puta posećivali lokalitet iz nepoznatih razloga.

SATELITSKE FOTOGRAFIJE

Profesor Gil Štajn profesor sa Univerziteta Chicago Oriental Institute, sa svojim timom, vodi projekat pod imenom Afgan Heritage Mapping Partnership (Projekat za mapiranje avganistanskog kulturnog naslđa). U svom radu koristili su satelitske fotografije da mapiraju i nadgledaju na hiljade arheoloških lokaliteta u Avganistanu - tokom rada popisali su preko 25.000 arheoloških lokaliteta i tvrde da za sada nema dokaza da talibani pokušavaju nešto.

Iako su talibani zauzeli Kabul i delove severnog Avganistana skoro, južne delove države kontrolišu već godinama. U tim oblastima na jugu, nema podataka ni dokaza o pljačkama širokih razmera poput onih od strane ISIS u Siriji i Iraku.

Doduše, postoji jedan glavni razlog zašto nije bilo pljačke kulturnog nasleđa - opijum. Talibani su u tolikoj meri proizvodili ovaj narkotik ,da nije bilo nikakve potrebe za dodatnim finansiranjem od prodaje pokradenih artefakata.

Čak iako talibanske nove vlasti izjave da će čuvati kulturno nasleđe, ne postoji nikakavo uverenje da će manje i polunezavisne bande u okviru njih, neće samo i na svoju ruku poželeti pljačku.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Baktrijsko blago

#Islamisti

#Kulturno nasleše

#Opijum

#Talibani

#aslamizam

#ugroženost