Oko njegovog lika ispredale su se legende, sve od toga da je đavo, preko posedovanja božanskih moći lečenja pa sve do seksualne virilnosti prve klase 😁

Ne postoji mnogo ljudi u istoriji čija smrt je postala deo kulturnog nasleđa jedne zemlje i stigla dotle da je ovekovečena i u hit pesmi grupe Boney M koju i dan danas znaju svi. Ali uprkos svim legendama koje su nastale oko načina njegove smrti, autopsija ipak iznosi potpuno druge činjenice.

Za one koji nekim čudom ne znaju o kome se radi, Grigorij Raspućin je bio sibirski monah rođen 1869. godine. Poznat je najviše po tome što je postao lični i veoma bliski prijatelj cara Nikolaja i carice Aleksandre u Rusiji. Sa 28 godina, već oženjen i sa decom, javio mu se poriv za religijom - tada je odlučio da napusti selo i da krene na put širom zemlje usput posećujući svako sveto mesto. Kao veoma harizmatičan, ubrzo je počeo da zadobija poklonike i obožavaoce, među kojima su bile i bogate i uticajne osobe visokog staleža. Upravo će ga oni upoznati sa carem i caricom.

Njegov uticaj na dvoru posebno je porastao nakon što je uspeo da "izleči" princa koji je bolovao od hemofilije, koji je zaista počeo da pokazuje znake ozdravljenja.

Raspućin, pored reputacije svetog čovek koji pomaže svima i leči bolesne, imao je još jedan glas koji ga je pratio svugde gde god da je išao - bio je poznat kao apsoulutna i neprikosnovena SEKS MAŠINA. 🤭🤭🤭 Nije nepoznato da su pohotne žene, koje su u velikim brojevima dolazile da slušaju njegove reči, često nakon završetka njegovih govora insistirale da im se "stvari detaljnije objasne" u njihovim spavaćim sobama. Često i u formi "grupnih predavanja" 😂. Upravo ta njegova navika da spava sa svima od žena visokog plemstva, pa sve do prostitutki i uličara je sablažnjavala sve na dvoru. Mnogi su smatrali da je nedopustivo da takav čovek ima toliki uticaj na carsku porodicu. Posebno je iritirao one koji su taj uticaj želeli za sebe...

Uskoro su počele da kruže najrazličitije glasine o njemu. Sve od toga da je caričin ljubavnik pa do toga da je lično započeo epidemiju kolere u Petrogradu da bi podrio napore Rusije u Prvom svetskom ratu.

Ubrzo se stvorila mala grupa plemića koji nimalo nisu odobravali količinu uticaja koju je Raspućin posedovao na dvoru i odlučili su da taj spor reše na stari i oprobani način - tako što će ga ubiti. Plan je bio da ga pozovu kao gosta (što je bilo često) u kuću zaverenika aristokrate Feliksa Jusupova i tamo eliminišu.

Prema poznatoj priči, Raspućin je stigao u kuću Jusupova gde su mu ponuđeni kolači prepuni otrova kao i vini pomešano sa cijanidom. Pojeo je kolače i iskapio čašu vina, pre no što je zatražio još. Međutim ništa se nije događalo.

Kada je to shvatio i Jusupov, nakon što je Raspućina nahranio sa dovoljno otrova da eliminiše ceo vod vojnika, odlučio se za tradicionalni metod - upucao ga je u srce. Ipak, i nakon ranjavanja, on je i dalje ostao živ. Skočio je sa stola i istrčao u dvorište. Kako kaže jedan od najpoznatijih citata:

Ovaj ĐAVO koji je umirao od otrova, koji je imao metak u srcu, mora da je vaskrsao iz mrtvih uz pomoć sila zla. Postojalo je nešto tako ogavno, monstruozno i dijabolično u njegovom prostom odbijanju da umre.

Na kraju, nakon nekoliko pucnjeva u glavu i davljenja u ledenoj reci Nevi, umro je. Iako postoje neka svedočanstva koja govore da je izvučen iz reke i da je i u tom trenu i dalje disao. Drugi dodaju da su na ledu videli i tragove kandži itd. itd. 🤭

Tu se svedočanstva završavaju. Iz nekog razloga ovakav redosled događaja postao je preovlađujuća verzija širom sveta, uprkos tome što su glavni delovi nje dva faktora:

1. Da je ponovo vraćen iz mrtvih od strane Satane.

2. Da je to svedočanstvo napisao niko drugi do njegov ubica.

Da, dobro ste pročitali, glavna verzija događaja u koju svi veruju, koju većina poznaje i od koje je nastala pesma, napisao je Raspućinov ubica - osoba koja je imala svaki mogući motiv da od njega napravi najvećeg demona na kugli zemaljskoj i da od ubistva načini verziju epske borbe između dobra i zla.

Jer, kako ćemo videti, autopsija je pokazala da je realnost bila sasvim drugačija i daleko manje "herojska".

Raspućin je izvučen iz vode tek puna dva dana nakon smrti, bez indicija da se udavio (pluća mu nisu bila puna vode), što znači da je bio bačen u reku kada je već bio mrtav. Šta više nije bilo ni nikakvih indikacija da je bio otrovan, pored toga njegova ćerka je izjavila i insistirala da njen otac nikada nije jeo slatkiše jer ih nije voleo.

Ono što su našli bile su tri ulazne rane od vatrenog oružja. Jedan u glavu, jedan u leđima i jedan u grudima - od kojih je najverovatnije preminuo na mestu.

Ali od takve priče ne može da se napravi pesma 😕.

IZVOR: YT / BoneyM

Autor: redportal.rs

#BoneyM

#Car Nikolaj

#Carica Aleksandra

#Carska Rusija

#Ra ra raspućin

#Raspućin

#Religija

#rusija

#seks

#sibir