Stanovnici Pompeje nisu očekivali da će Vezuv proraditi

Pompeja je stari antički grad koji se nalazio u blizini Napulja, na jugu današnje Italije. Sam grad je trajao oko 7 vekova i u njemu su živeli stanovnici koji su se izjašnajavali kao Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Grad je potpuno uništen u zbog erupcije vulkana Vezuv 24. avgusta 79. n. e. Osim Pompeje u naletu vulkanske lave uništeni su Herkulaneum i Stabija. Stanovnici Pompeje su mislili da je Vezuv ugašen vulkan i nisu verovali da može da dođe do erupcije.

Tacit je opisao da mu je u pismu javljeno kako je izgledalo uništenje Pompeje. Sa Vezuva je izleteo visoki plamen, a posle crni i veliki oblak koji je imao oblik šišarke i pokrio je Sunce, a dan je bio pretvoren u noć. Na Pompeju je padalo veliko kamenje koje je rušilo zgrade. Stanovnici su se ugušili otrovnim gasom koji je dolazio sa erupcijom. Erupcija je trajala 3 dana i grad je pokrio pepeo u visini od 6 m.

Nekoliko vekova kasnije, tačnije u 18. veku došlo je do otkrića drevnog grada. Naučnici su iskopali je veći deo grada, forume, hramove, pozorišta, kupatila i veliki broj kuća.

IZVOR: YT / ZERO ONE

Ovako ostaci Pompeje izgledaju danas.

Foto: Wikipedia.org

Autor: Redportal.rs

#Pompeja

#Vulkan

#nestanak

#vezuv