U prefekturi Saitama pronađena najveća zaliha srednjovekovnih novčića u Japanu

Japanski arheolozi pronašli su blago samuraja nedaleko od Tokija, a ovaj nalaz predstavlja i najveću zalihu srednjovekovnih novčića koji su ikad pronađeni u Japanu.

Novčići su pronađeni u dve velike keramičke posude, a većina njih potiče iz XV veka. Budući da su napravljeni od bronze, većina njih je dobila prepoznatljivu zelenu boju do koje dolazi kada je ovaj metal duže vreme izložen kiseoniku (isto kao što je slučaj i sa krovom Skupštine).

Posude su pronađene na dubini od skoro 2 metra, po svemu sudeći jer je samuraj koji ih je zakopao želeo da ih po svaku cenu sačuva, budući da su zakopani u vreme kada je Japan bio potresen mnogim sukobima.

Među novčićima su pronaženi i neki iz Kine, koji su iskovani u vreme dinastije Ming i Tang. Stručnjaci kažu da je veza od 1.000 ovakvih novčića vredela oko uncu srebra (oko 30 grama), a u vreme kada su iskovani zemlja je bila podeljena na delove kojima je vladao car, koji je osvojene zemlje dao na upravo šogunatu, koji su činili pripadnici vojnog staleža.

Foto: vintage news/Shoichi Tanaka

Period Ašikaga šogunata je trajao od 1333. do 1537. godine. U ovo vreme je nastao i anjveći deo normi kojih su samuraji trebali da se pridržavaju. Samuraji su predstavljali red elitnih boraca koji su svoje živote zavetovali daimima, koji su bili vojni vlastodršci u osvojenim područjima. Samuraji su držali do časti, hrabrosti i lojalnosti, kao i da su radije izvršavali ritualno ubistvo poznato kao sepuku nego što bi dozvoljavali da budu osramoćeni.

Pronađeno novčići su sada izloženi u okviru trezora za kulturno nasleđe za prefekturu Saitama koji se nalazi u gradu Kumahaja.

Autor: redportal.rs

#Samuraji

#novčići

#samuraj

#samurajski novčići

#srednji vek