Legenda NBA lige i učenik Brusa Lija nije odćutao na skorija dešavanja

Košarkaška legenda NBA lige koja se svojevremeno oprobala i u borilačkim filmovima, Karim Abdul Džabar, dao je svoj komentar na skorija dešavanja u SAD gde je naglo skočio broj slučajeva nasilja prema ljudima poreklom sa Dalekog istoka. Naime, ovog utorka je napisao zanimljivu molbu koja je poslata na adresu lista Holivud reporter, u kojoj je zahtevao da filmadžije naprave značajnije korake ka poboljšanju prikaza azojskih likova u filmovima i serijama.

- Krajem šezdesetih, dok sam bio student u Los Anđelesu i dok me je Brus Li učio borilačkim veštinama, on je u pauzama često i uzbuđeno pričao o tome kako su Amerikanci azijskog porekla štetno prikazivani u filmovima i serijama. Azijski muškarci su prikazivani kao zahvalna, aseksualna posluga, dok su žene generalno prelepe, skromne i seksipilne sluškinje, kojima je večito potrebna pomoć kako bi ih neko spasao od belaca u revolveraškim obračunima - napisao je Džabar, dodavši da je Li radio sve što je u njegovoj moći da ovu sliku izmeni.

Kako sam kaže, posle nekog vremena Li se okrenuo filmskoj industriji u Hong Kongu, jer ga je ponašanje Holivuda isfrustriralo do te mere da je digao ruke. Od tad, po Džabaru, snimljeno je svega nekoliko filmova koji su iskakali iz ove matrice, uključujući ostvarenja Minari, The Farewell, and Crazy Rich Asians. Problem je što su oni nastali tek u zadnjih nekoliko godina, skoro 50 godina od zadnjih Lijevih filmova.

- Možda smo u zadnjih godinu dana uvideli porast nasilja usmerenog protiv Azijata u SAD, ali degradirajuća percepcija ovih ljudi je oduvek postojala - napisao je šestostruki NBA šampion u ovom pismu, dodajući da ta percepcija utiče na svakog pojedinca i svesno i podsvesno, tako da na kraju nastaje društvo koje na sve koji nisu belci gleda kao na osobe koje nisu dovoljno vredne, pa samim tim i ne zaslužuju isto poštovanje.

Šta da kažemo legendi osim da je po svoj prilici u pravu, budući da ipak govori o svojoj sredini. Ipak, ne može se ne primetiti da još uvek niko ne traži od Holivuda da prestane sa prikazivanjem Slovena, Srba posebno, na određen način?

Autor: redportal.rs

#Brus Li

#Holivud

#Karim Abdul Džabar

#azijci

#degradiranje