Trikovi poznatih italijanskih kuvara koje možete kopirati u svojoj kuhinji

Špagete stavite da proključaju i želite da se pojave al dente, kao što ste videli na TV-u ili IouTube-u. Ali zato što ne znate kada će biti spremni, iznova i iznova štipate u loncu. Na kraju pojedete špagete i pre nego što ih i iscedite, siti ste se. Postoji nekoliko dobrih razloga da kontrolišete kuvanje testenine, a da ne morate da je isprobavate: od toga što ne pokvarite apetit i ne opečete jezik do pogreške kada ga izvadite iz lonca i, jer sirovi su, da bi ih vratili i pokvarili im ukus.

Trikovi poznatih italijanskih kuvara koje možete kopirati u svojoj kuhinji.

Foto: Unsplash.com

Većina nas se slaže oko načina ceđenja: testenine se moraju ocediti al dente. Međutim, pojam al dente tumači se drugačije od rezultata, veština i znanja koje imamo o idealnom kuvanju i odvodnjavanju. U Italiji kuvari koji dnevno kuvaju 200 jela imaju neke tajne koje im pomažu da shvate kada se njihova testenina kuva. Sledeće:

Vreme naznačeno na paketu - Svi paketi pokazuju vreme kuvanja, ali svaka kompanija to različito procenjuje. Slepo se pouzdajte u uputstva proizvođača, osim ako niste stoti put da kuvate ovu marku i ovu sortu.

Foto: Unsplash.com

Intuicija - Postoji još jedan način da iscedite špagete u pravo vreme, a da ih ne proveravate svaka tri ili više. Ovo je način koji koriste najtalentovaniji kuvari: intuicija, ova unutrašnja svest koja sazreva u duši onih koji su se posvetili kuvanju testenine. Pa, ovo zvuči kao književni udžbenik za samopoboljšanje, pa se opet pouzdajte u sebe, ali posle izvesnog vremena vežbanja i pravilnog vođenja.

Zvuk - Ovo je takođe metoda koja zahteva puno iskustva i poseban talenat. Ovom metodom vadite komad testenine iz lonca, ali ne da biste ga probali, već da ga bacite na tanjir sa određene visine. Ako se klik začuje čim testenina dodirne tanjir, znači da je još uvek sirova.

Rezanje prstiju - Ovo je omiljena metoda šefa kuhinje, kako se ne bi udebljao. Umesto da testeninu iseče zubom, koristi prst. Ako se teško reže, onda znači da mu treba malo više vremena. Naravno, postoji rizik da malo sagorete, pa stavite testeninu pod slavinu sa malo vode da teče, a zatim isecite ivicu.

Autor: redportal.rs

#hrana

#pasta

#recepti