Od Elizabete I pa do serije Seks i grad 😊

I od Vinstona Čerčila pa sve do Sare Džesike Parker svakome treba posebno mesto gde će držati svoje najvažnije stvari. Tu je na scenu stupila torbica.

Sudeći prema postavci Bags: Inside Out u muzeju Victoria and Albert, torbice i sve njihove varijante (kojih je izloženo preko 300) su odvajkada fascinirale žene i muškarce svojom dualnom prirodom, koja kombinuje i javni i privatni aspekt.

Kako se navodi, preci moderne torbice su nastali iz potrebe. Tokom 19. veka u Evropi žene su nosile tzv. chatelaines - dekorativne pojaseve sa lančićima, gde je o svaki bio okačen određeni korisni predmet (češalj, ključevi, makaze, itd.). Izgledom su mogli podsećati i na broševe prikačene za pojas, koji su imali više dodataka, poput današnjih švajcarskih nožića. Jedan primerak iz 1863. poseduje 13 visećih alatki, sa sve parom makaza, torbicom, minijaturnim notesom i lupom.

Simbolizam chatelaines je fascinantan. Jasno govori o tome šta je sve bila odgovornost žene u 19. veku. I pored toga, sam po sebi je vrhunski primer ukrasa, savršen spoj korisnog i lepog.

Takođe, kao i oduvek, torbe su dizajnirane da šalju neverbalnu poruku - najčešće o statusu i poreklu onoga koji ih nosi. Šnajderke iz Pakistana su posebno tome bile vične. Kao miraz, one su stvarale neverovatno okićene torbice kao simbole njihovog plemićkog venčanja. Iz sličnog motiva, u Parizu 18. veka radionice su trošile sate teškog rada da bi stvorile minijaturne tašne prekrivene sitnim perlama stvarajući neponovljiv i veoma skup dizajn.

Pored ovakvih primera, postoje i oni kojima je ideja bila da oslikavaju realnost života. Takve su bile torbice koje je pravila kompanija H. Wald and Co., koje su, iako izrađene od kože reptila, imale posebnu pregradu za gas-masku koja je bila obavezna u Britaniji tokom Drugog svetskog rata.

Iako se torbica prvenstveno dovodi u vezu sa ženskom modom, ni muškarci nisu ostali imuni na njene čari. Između 1587. i 1591. godine one su bile uobičajena moda na dvoru kraljice Elizabete I, kao što znamo po torbici ser Kristofera Hatona, na kojoj bi mu pozavidela svaka devojka. On je koristio tašnicu načinjenu od najčistije svile, protkanu srebrnim koncem i izvezenu grbom Tjudora. Mon dieu! 💖

pročitajte još

Moda ne bira vreme 💃

Japan, sa druge strane, bio je poznat po muškim torbicama pod imenom inros, koje su se nosile o pojasu i bile pune medicinskih biljaka, opreme za pisanje itd.

Mnogi dizajni su bili unikatni i služili su kako da pošalju ličnu tako i političku poruku. Godine 1827. grupica abolicionista u Engleskoj, koja se zvala Female Socitey for Birmingham (Žensko društvo za Birmingem), nosila je malene pravougaone torbe na kojima je bio utisnut lik crne ropkinje koja doji svoje dete.

Pored istorijskih primeraka torbica, u kolekciji se nalaze i brojni moderni primeri. I to čak neki od najpoznatijih i najskupljih, poput Birkin bag (Birkin torbice), koju je izradila poznata modna kuća Hermes za glumicu Džejn Birkin 1984. godine (danas najskuplji dizajn na svetu). Pored nje, tu je čak i Fendi torbica koju je nosila Sara Džesika Parker tokom ključne epizode serije Seks i grad, kao i mnoge druge. 😊

Autor: Nora McGreevy / redportal.rs

#Fešn

#aksesoari

#fashion

#istorija

#torbice