Za sve: od stresa do produžetka života 😊

Starenje i nizak životni vek delom su uzrokovani velikom količinom stresa i oksidacijom različitih elemenata u telu (zbog toga i postoje različiti antioksidansi i detoks terapije). Tim istraživača zajedno sa kolegama iz SAD, koje predvodi doktor Ivana Ivanovi Burmazovi sa Katedre za bioinorgansku hemiju na Univerzitetu Fridrih Aleksandar u Nirnbergu, otkrili su da je cink apsolutno ključan u aktiviranju molekula u telu koji štite od oksidativnog stresa.

Cink se u ljudskom telu nalazi u tragovima i neophodan je da bi telo ostalo zdravo. Istraživači su otkrili da cink štiti od superoksida odgovornih za oksidativni stres u organizmu, posebno u kombinaciji sa specifičnim hemikalijama (hidrokinon), koje se nalaze u kafi, čaju, vinu i čokoladi. Cink u kombinaciji sa njima štiti od superoksida, nusprodukta funkcionisanja ljudskih ćelija, koji oštećuju biomolekule tela, kao i ljudski genom. Za superokside se smatra da imaju veliku ulogu u najrazličitijim bolestima: od inflamacija, preko kancera do neurodegenerativnih bolesti.

U budućnosti će se najverovatnije kombinovati različiti tipovi hrane i suplemenata sa cinkom da bi se drastično pojačao imunitet organizma. Po rečima doktorke Ivane Ivanovi Burmazovi:

Moguće je da vino, kafu, čokoladu ili čaj u budućnosti pravimo sa dodatkom cinka. Doduše, bez alkohola, jer i najmnji njegov sadržaj uništava sve pozitivne efekte ovih kombinacija.

Autor: University of Erlangen-Nuremberg / redportal.rs

#Anti aging

#cink

#lepota

#nega

#nega tela

#zdravlje