Važno je da budete umereni u konzumaciji.

Mnogi se pitaju koja je to zdrava grickalica, koju bi mogli da unose između obroka, a da ne brinu nešto posebno o kalorijama.

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da su to orašasti plodovi i otkriva sve što treba da znate o njima:

– Možda bismo za sve orašaste plodove mogli reći da imaju onaj poznat “orašasti” ukus, ali složićete se da svaki od njih ima i nešto specifično svoje. I ovo ne važi samo za ukus, nego i za nutritivne prednosti svakoga od njih.

Ako se pitate koji orašasti plod je najbolja užina i sastojak kaša, smutija i raznih drugih zdravih obroka, moram da vam kažem da su svi oni bogati izuzetno zdravim omega-3 masnim kiselinama, zbog čega su svi dobar izbor, ali su isto tako i izuzetno kalorični.

Pogrešiti nećete ni sa jednim, ali sa količinom već biste mogli, zato se držite mere koja ne prelazi jednu šaku dnevno. Opet, i ovde postoji izuzetak, pa bi brazilski orah trebalo grickati u mnogo manjoj meri – navodi nutricionistkinja i otkriva detaljnije o najpopularnijim zdravim grickalicama:

Orasi

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega 3 masnih kiselina. Dobar su izvor bakra, mangana, fosfora i magnezijuma.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 15g

Masti 65g

Ugljeni hidrati 14g

Vlakna 7g

Kalorije 654kcal

Bademi

Ima najveću količinu vlakana i vrlo je hranljiva grickalica. Od vitamina, badem poseduje najveću količinu vitamina B2 i B3, u odnosu na druge srodnike, kao i vitamin E.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 22g

Masti 50g

Ugljeni hidrati 22g

Vlakna 12g

Kalorije 579kcal

Lešnik

Lešnik je bogat kalcijumom, koji je bitan za zdravlje kostiju i zuba, a sadrži vitamin E, folnu kiselinu i mononezasićene masti, koje pogoduju zdravlju srca.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 15g

Masti 61g

Ugljeni hidrati 17g

Vlakna 10g

Kalorije 628kcal

Kikiriki

Kikiriki je najbogatiji izvor proteina, od svih orašastih plodova, ali istini za volju, on se botanički ubraja u mahunarke. Cenimo ga i zbog njegovih zdravih masti, kao i velikog broja minerala, vitamina B i E.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 26g

Masti 49g

Ugljeni hidrati 16g

Vlakna 9g

Kalorije 567kcal

Indijski orah

Slično domaćem, indijski orah je takođe dobar izvor bakra i magnezijuma, ali i fitosterola, koji regulišu nivo holesterola u krvi.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 18g

Masti 44g

Ugljeni hidrati 30g

Vlakna 3g

Kalorije 553kcal

Brazilski orah

Brazilski orah je najbolji prirodni izvor selena, jer se u samo jednom orahu nalazi oko 50 mikrograma, a preporučeni dnevni unos je 55 mikrograma. Osobe koje imaju poremećaj u radu štitne žlezde, treba da ga uvedu u ishranu, ali ne više od 4 do 6 komada nedeljno.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 14g

Masti 66g

Ugljeni hidrati 12g

Vlakna 8g

Kalorije 655kcal

Pistaći

Pistaći sadrže više antioksidanata od većine drugih orašastih plodova, a bogati su i kalijumom. Jedna šaka pistaća (oko 30g) sadrži više kalijuma, nego jedna mala banana.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 20g

Masti 45g

Ugljeni hidrati 28g

Vlakna 10g

Kalorije 562kcal

Kesten

Za razliku od drugog orašastog voća, koje ne sadrži vitamin C ili ga ima tek u tragovima, 100g kestena obezbeđuje oko 72% PDD ovog vitamina. Sadrži i vitamine B kompleksa i folnu kiselinu, pa se preporučuje trudnicama.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Proteini 2g

Masti 2g

Ugljeni hidrati 45g

Vlakna 8g

Kalorije 213kcal

Masti 44g

Ugljeni hidrati 30g

Vlakna 3g

Kalorije 213kcal

Autor: Objektiv

#badem

#kesten

#koštunjavo voće

#lešnik

#orah