Budite umereni u konzumaciji jer sve što je prekomerno može nam škoditi.

Kako da se za zaštitite od prehlada i virusa koje haraju zimi? Unos vitamina i minerala koji jačaju odbrambeni sistem je od ključnog značaja, a najzdraviji način da ih obezbedite telu jeste kroz ishranu.

Čim se kod nas pojavi neka zaraza, odmah se po vozovima, tramvajima i skupovima mnogo oseća miris belog luka. Beli luk upotrebljavaju i za lečenje organa za disanje; čim neko počne kijati i kašljati, uvek će se naći neko od starijih i iskusnijih da mu preporuči da jede bell luk: stucan beli luk se pomeša sa sirćetom ili s medom; ta smesa se stavlja bolesniku na tabane i često menja, čim luk izgubi miris. Neki daju bolesniku da pojede malo od te smese.

U gradovima znaju za upotrebu belog luka za lečenje obolelog srca i krvnih sudova. Upotrebljavaju ga na razne načine, počev od raznih sosova, spanaća i drugih jela s mnogo belog luka, pa sve do potapanja iseckanog belog luka u rakiju ili u alkohol. Tu se drži desetak dana i pije u obliku kapljica, baš kao pravi lek (tinktura) kupljen u apoteci na lekarski recept.

Zimi je imunitet u opasnosti

Zimi svi smo u većoj opasnosti da se prehladimo ili dobijemo grip. Lekari preporučuju tokom ovog perioda da ne zaboravite na prevenciju: jedite beli luk, pijte biljne čajeve i podignite štit organizma koji će vas sačuvati. Međutim, postoji prijatniji način da poboljšate zdravlje kaže ruski doktor Viktor Maslenjikov.

"Pored belog luka, postoji mnogo drugih korisnih namirnica koji takođe efikasno brinu o našem zdravlju. Na primer, slanina i bundeva. Umerenim i redovnim unosom ovih namirnica učinićete uslugu svom zdravlju, sačuvaćete se od sezonskih bolesti", ističe doktor.

Zato, kad vam se prijede masti i hleba pa i luk i aleva paprika pride ili čvarci, slaninica i beli luk, priuštite sebi taj gušt i zadovoljite dušu ali budite umereni u konzumaciji jer sve što je prekomerno može nam škoditi.

Autor: Pink

#beli luk

#doktor Viktor Maslenjikov

#imunitet

#slanina

#zima