Nekada se podrazumevalo da plaća muškarac, a danas...

Kada račun stigne na vaš sto, da li automatski posegnete za njim ili čekate da vaš sagovornik napravi prvi korak? Pitanje ko će platiti na sastanku može biti teško, ali uz nekoliko smernica na umu, možete izbeći sve nezgodne trenutke.

Ko god da je organizovao sastanak treba da plati račun

Stručnjaci kažu da ako ste vi ti koji ste pozvali svog sagovornika na sastanak, pristojno je da platite oba obroka. Sa druge strane, ako niste vi inicijator, verovatno će on biti taj koji će platiti za sve.

Ako ne planirate da platite račun, ipak je pristojno posegnuti za novčanikom kad god stigne račun. Vaš partner će verovatno insistirati da plati, a vi mu možete zahvaliti što vas je izveo.

Da li vaš partner insistira da ga podelite, iako želite da platite? Izbegnite neprijatnost tako što ćete reći da ćete vi platiti sledeći račun. Ako vam je teško da prihvatite da vaš partner želi da plati za sve, pokušajte da razmislite o tome na drugi način: zapamtite da je to njihov način da pokažu da žele da se brinu o vama.

Posle prvog sastanka, vas dvoje možete da podelite račun

Kada stvari počnu da postaju malo ozbiljnije, oba partnera mogu podeliti plaćanje za noćni izlazak. Drugi, treći i četvrti sastanak mogu biti dvostruki napor. Ako vas dvoje završite u ozbiljnoj vezi, možete razgovarati o tome ko će platiti i kada da podelite račun kad god dođe vreme.

Da li se od muškaraca uvek očekuje da plaćaju sastanke?

U modernim sastancima, od muškaraca se ne očekuje da plaćaju za svaki sastanak.

To je prilično zastarela tradicija i izašla je iz mode u poslednjih nekoliko decenija. U stvari, ako muškarac plati za sve sastanke može dovesti do neuspeha veze — na kraju, momak u vezi može da se oseća kao da je iskorišćen, što može izazvati ljutnju. Imati jednog partnera koji dosledno plaća račun takođe može stvoriti čudan disbalans moći. Osoba kojoj se plaća može se osećati kao da „duguje“ svom partneru, što nije zdravo okruženje.

Da li je bezobrazno tražiti da se račun podeli?

Ne, zamoliti svog partnera da podelite račun nije nepristojno. Međutim, ako ste na prvom sastanku i vi ste taj koji je napravio planove, to može biti malo smetnja ako niste spremni da platite. Ako ste vi taj koji je pozvao nekog drugog da izađete, napravite svoje planove za mesto koje možete sebi priuštiti — na taj način ćete moći da platite svoj sastanak i da ostavite odličan prvi utisak. Ako treba da podelite račun, samo pitajte svog sagovornika direktno. Na taj način nema neprijatnih pauza dok vi i vaš partner otkrivate ko plaća.

Autor: pink.rs / redportal.rs