Zadržavanje vode, takođe poznato i kao edem, nastaje kada se višak tečnosti nakuplja u organizmu.

Zadržavanje vode se javlja u cirkulatornom sistemu ili unutar tkiva i šupljina. Može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu.

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka za zadržavanje vode u organizmu: hormonske promene, nedostatak fizičke aktivnosti, hronično oboljenje bubrega, srčana slabost, oštećenje kapilara, problemi sa limfnim sistemom, gojaznost, infekcije, određeni lekovi, alergije.

Iako zadržavanje tečnosti može biti znak nekoliko ozbiljnih stanja koja zahtevaju medicinski tretman, možda ćete moći da ga smanjite uz ovih nekoliko jednostavnih koraka - sve dok je vaš otok blag i nemate nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Evo 6 načina da smanjite zadržavanje vode.

1. Jedite manje soli

So se sastoji od natrijuma i hlorida. Natrijum se vezuje za vodu u vašem telu i pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti unutar i izvan vaših ćelija. Ako često jedete hranu sa visokim sadržajem soli, kao što je gotovo sva prerađena hrana, vaše telo može zadržati vodu.

2. Povećajte unos magnezijuma

Magnezijum je veoma važan mineral, a može pomoći u smanjenju zadržavanja vode, a po nekim istraživanjima pomažu i u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), uključujući nadimanje. Dobri izvori magnezijuma su orasi, cela zrna, tamna čokolada i lisnato zeleno povrće.

3. Unosite više vitamina B6

Vitamin B6 je vitamin rastvorljiv u vodi koji igra centralnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca, metabolizmu proteina, funkciji mozga i zdravlju imuniteta. Takođe reguliše ravnotežu tečnosti i može pomoći u smanjenju zadržavanja vode.

4. Jedite više hrane bogate kalijumom

Kalijum ima nekoliko važnih funkcija, posebno u vezi sa zdravljem srca, kontrakcijama mišića i nervnom funkcijom. Takođe je neophodan za održavanje volumena krvi i ravnoteže tečnosti kako bi se smanjilo zadržavanje vode. Hrana bogata kalijumom koju možete konzumirati su banane, avokado i paradajz.

5. Probajte rastavić i brezu

Rastavić (lat.Equisetum arvense) se od davnina koristi u narodnoj medicini kao prirodni diuretik, a i nauka je to potvrdila. Prirodni diuretici mogu pomoći u smanjenju zadržavanja vode povećanjem proizvodnje urina. Ekstrakti obe ove biljke nalaze se u Green Fit biljnim kapima.

6. Ograničite unos rafinisanih ugljenih hidrata

Rafinisani izvori ugljenih hidrata poput belog hleba, testenine i krekera obično su bogati ugljenim hidratima ili dodatkom šećera i malo vlakana, što može dovesti do brzih skokova nivoa šećera u krvi i insulina. Visok nivo insulina može izazvati više zadržavanja natrijuma povećanjem reapsorpcije ovog minerala u vašim bubrezima. Zauzvrat, ovo može dovesti do veće količine tečnosti u vašem telu i povećanog zadržavanja vode.

Autor: Espresso

#magnezijum

#organizam

#so

#zadržavanje vode