Neko vreme bila potpuna zabrana unošenja tečnosti u avion, ali je kasnije postavljena granica od 100 ml na dozvoljenu količinu tečnosti

Ograničenje količine tečnosti koju možete uneti u avion uvedeno je 2006. godine nakon što je britanska policija otkrila terorističku zaveru koja je uključivala detonaciju tečnog eksploziva.

Propis koji dozvoljava unošenje samo 100 mililitara tečnosti, gelova i aerosola uveden je 2006. godine nakon što je britanska policija otkrila terorističku zaveru za detonaciju tečnog eksploziva na sedam aviona koji su putovali iz Velike Britanije u SAD i Kanadu.

Britanac iz Birmingema, Ahmed Ali, navodno je posredovao u vezi između zaverenika i Al-Kaide. Policija je u njegovom prtljagu pronašla Tanga u prahu bezalkoholnog pića i veliki broj baterija, što je izazvalo uzbunu među nadležnima.

Kasnije je otkriveno da su krivci od flaša za piće konstruisali naprave nalik bombama koje su potom planirali da detoniraju u avionu. Ubrzo su uvedena i tečna ograničenja za ručni prtljag, uz nekoliko izuzetaka kao što je hrana za bebe, koju su putnici morali da probaju pre nego što je ukrcaju.

Nakon toga je neko vreme bila potpuna zabrana unošenja tečnosti u avion, ali je kasnije postavljena granica od 100 ml na dozvoljenu količinu tečnosti. Ograničenje tečnosti se uvodi upravo zato što je težak zadatak ispitati tečnosti i utvrditi da li predstavljaju pretnju.

Međutim, postoji niz izuzetaka od ove granice, koji uključuju lekove na recept, tečnosti koje održavaju život i formulu za bebe. Nove tehnologije se takođe razvijaju za preciznije ispitivanje tečnosti na aerodromima i rešavanje ograničenja.

Autor: redportal.rs

#Teroristi

#avioni

#tečnost