Ima samo 100 metara dužine i 30 metara širine.

Hum je naselje na vrhu brda u hrvatskoj istarskoj regiji i to je najmanji grad na svetu.

Smešten u centralnoj Istri, otprilike 2,5 sata vožnje od glavnog grada Hrvatske Zagreba, srednjovekovni grad Hum na vrhu brda dom je za između 20 i 30 ljudi (21 prema popisu iz 2011. i 27 od 2021). Njegovo poreklo je obavijeno velom misterije, ali njegovo prvo pominjanje u istorijskim dokumentima datira iz 1102. godine, kada je nazvano Holm. Kao deo odbrane grada 1552. godine podignut je zvonik i karaula, u njih su počeli da se useljavaju stražari i njihove porodice, ali se grad nikada nije razvijao tokom vekova, a i danas se sastoji od samo 3 niza srednjovekovnih kuća i 2 ulice.

Foto: Facebook.com/Adriatic.hr / Croatia Full of life

Ima samo 100 metara dužine i 30 metara širine. Ono što nije jasno je zašto je klasifikovano kao grad, jer ima mnogo manjih sela od ovog, neka se sastoje od samo nekoliko domova raspoređenih na velike udaljenosti.

Danas se turizam smatra jednim od 2 glavna izvora prihoda za lokalno stanovništvo u Humu, zajedno sa poljoprivredom. Nema mnogo toga da se vidi, zbog same veličine mesta, ali meštani se trude da posetioci budu dobrodošli, a šetnja jednom od jedine 2 kaldrmisane ulice, diveći se srednjovekovnoj arhitekturi, ima svoj šarm.

IZVOR: YT / Explore Croatia

Autor: REDPORTAL.RS