Ulica duga samo 2,06 metara

Smešten u idiličnoj severnoj Škotskoj, slikoviti primorski grad Vik ima bogatu istoriju kao nekadašnje vikinško selo koje je ponosno nosilo titulu jedne od najprometnijih luka u Evropi tokom 19. veka.

Grad je bio poznat i po tekstilnoj industriji, a nekada je imao i sopstvenu fabriku vune. Ali i pored toga, on danas mirno spava, a svetska javnost ga je pobliže upoznala 2006. godine, kada je Ginisova knjiga rekorda zvanično priznala Ebenezer plejs kao najkraću ulicu na svetu.

Ulica je duga samo 2,06 metara i prosečnoj odrasloj osobi potrebno je samo tri koraka da je pređe. Nalazi se u škotskom gradu Viku i na njemu se nalazi hotel Mekejs.

Imanje je 1883. godine sagradio Aleksandar Sinkler, nakon njegovog povratka iz Sjedinjenih Država u Škotsku. Kako se navodi, Gradsko veće je naložilo investitoru da novoograđeni deo ulice Union nazove kao posebna ulica. Tadašnji zakon je to nalagao, pa je Ebenezer plejs zvanično proglašen za ulicu 1887. godine.

Vlasnica hotela Eli Lamont, koja danas sa suprugom Marejem vodi hotel, kaže da su gosti, između ostalog, posebno oduševljeni svetskim rekordom.

Svake godine, grad Vik je domaćin Vik gala vik- nedelje ispunjene koncertima, izložbama, sportskim događajima i narodnim festivalima. Mesto održavanja takođe je domaćin najsevernijeg motociklističkog događaja u Velikoj Britaniji - Nordkapp Enduro, koji privlači vozače iz celog sveta. Mali grad je takođe korišćen za snimanje filmova i TV serija, uključujući globalno priznatu Netfliks seriju Kruna.

Na drugom mestu je ulica Elgin u Bekupu, u zapadnoj Engleskoj, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Ta ulica je duga 5,2 metra.

Autor: redportal.rs