Prvi obrok u toku dana trebalo bi da sadrži između 300 i 400 kalorija.

Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osećate neizmernu glad i prazninu u želucu, piše Kurir.rs.

Prvi obrok u toku dana trebalo bi da sadrži između 300 i 400 kalorija, međutim ono što jedete je još važnije od toga koliko jedete. Važno je da svaki doručak sadrži proteine jer oni daju duži osećaj sitosti i tako sprečavaju naglu glad. Takođe, doručak bi trebalo da sadži i ugljene hidrate koju su potrebni za energiju i zdrave masta za sitost. Hrana bogata vlaknima je takođe važna jer je za njeno varenje potreban duži period što doprinosi osećaju sitosti.

Pecivo, sir, tost, palačinke i pahuljice su prilično porpularna hrana koja se jede za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti jer ne sadrže sve četiri hranljive materije - proteimne, ugljene hidrate, zdrave masti i vlakna. Ako se odlučite za slatku hranu poput džema, mafina, peciva punjenih čokoladom, takođe ćete ostati gladni jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni.

Primer dobrog doručka su jaja s tostom i voćem: napravite kajganu od dva jejeta i uz to pojedite krišku hleba od celih žitarica s malo namaza od avokada i pola šolje voća.

Ovsena kaša sama po sebi neće ponuditi dovoljno proteina pa je skuvajte s mlekom umesto vode i dodajte protein u prahu, maslac od oraha ili jogurt. Na kraju, kada se kaša skuva, dodajte sveže voće, lanene ili čija semenke i orašaste plodove.

Autor: kurir.rs

#doručak

#glad

#proteini

#ugljeni hidrati