Gotovo svi ih imamo i to je potpuno normalno 💪

Strije su vrsta ožiljka koja se javlja kada se područja kože brzo šire ili skupljaju. Naziv potiče od latinske reči striae što znači brazda, a nove strije su obično crvene i zovu se striae rubrae. Međutim, crvenilo će izblediti vremenom i ostaju blago naborani tragovi koji se zovu striae albae i većina takvih je trajna. Strije stvorene tokom trudnoće nazivaju se striae gravidarum, ali su iste kao i sve druge strije.

Opšte je poznato da je naglo gojenje ključni razlog za nastanak strija. Genetika igra značajnu ulogu u tome da li neko razvija strije ili ne. Međutim, možemo li ih sprečiti? Ne postoji način da se strije u potpunosti spreče, ali postoje neki preventivni načini sa kojima možete pokušati.

View this post on Instagram

A post shared by Stretch Marks Are Beautiful (@stretchmarks__)

IZVOR: IG / stretchmarks__

Mnogi tretmani za smanjenje strija uključuju lasersku terapiju, hemijski piling, mikrodermabraziju, ultrazvuk i radiofrekvenciju. Ono što je bitno da znate jeste da kućni tretmani poput bademovog ulja, kakao putera, maslinovog ulja i vitamina E nisu pokazali da sprečavaju ili umanjuju pojavu strija.

- Iako možda neće dati iste rezultate kao i usluge u salonima, a dokazi su vrlo ograničeni, lokalna terapija bilo tretinoinom (koji nije bezbedan u trudnoći!) ili kremama koje sadrže hijaluronsku kiselinu i Centella asiatica smanjuje pojavu strije - kaže dermatolog Elis.

Autor: redportal.rs

#oslobađanje strija

#ožiljak

#strije

#trudnoća