Istorija kaže da je ovaj džep imao nekoliko različitih upotreba

Mnogi se povremeno zapitaju – šta je bila prvobitna namena malog, minijaturnog džepa iznad običnog džepa farmerki na kuku, gde se i danas čuvaju sitnice?

Istorija kaže da je ovaj džep imao nekoliko različitih upotreba... Kompanija Levis ga je prvi put dodala 1873. godine. Ali ova vrsta farmerki, pod nazivom "Lot 51", puštena je u prodaju 1890. godine.

Istoričarka Trejsi Panek objašnjava da je džep prvobitno bio namenjen za džepne satove, koji su u to vreme bili posebno popularni u Sjedinjenim Državama. Na taj način su, na primer, farmeri kauboji sprečili da im satovi ispadnu iz pantalona dok su jahali konje i obavljali druge teške poslove na ranču.

Danas skoro niko više ne nosi takve satove, ali je Levis odlučio da zadrži mali džep kako bi sačuvao originalni originalni izgled farmerki. Njihov dizajn se nije mnogo promenio od 19. veka do danas.

– Izuzetak je bio kada su tokom Drugog svetskog rata izvadili neke od sitnih metalnih delova, jer su metal morali da čuvaju za vojne svrhe. Kasnije su, međutim, počeli da ih dodaju u farmerke - kaže Trejsi.

Prateći trend, i drugi modni brendovi su svojim modelima pantalona počeli da dodaju male džepove.

Autor: redportal.rs

#farmerke

#mali džep

#upotreba