Čiste telo i krv

Sezonsko povrće se smatra najkorisnijim za zdravlje, jer se bere na vrhuncu zrelosti, ne čuva se dugo, pa sadrži više hranljivih materija. U proleće mnogima od nas nedostaju i vitamini i minerali, zato je dobro da iskoristimo ove namirnice i obezbedimo telu nutrijente neophodne za pravilno funkcionisanje i bolje zdravlje. Lekari posebno ističu sezonsko zeleno povrće kao što su spanać i praziluk, a koji jačaju nervni sistem, štite ćelije od oksidativnog stresa, snižavaju holesterol i sprečavaju oštećenja krvnih sudova i srca, piše Mondo.rs.

Endokrinolozi širom sveta se slažu da ovih nekoliko namirnica, koje možete naći na pijacama baš u aprilu i maju, jesu najkorisnije za zdravlje.

Praziluk. U odnosu na "običan luk", ukus i miris praziluka su manje izraženi. Veoma je koristan, sadrži vitamine C, B1, magnezijum, fosfor, kalijum itd. Njegove stabljike sadrže dosta karotena, prirodnog antioksidansa. Možete da ga dodate u jaja, čorbe, salate...

Mladi crni luk. Ništa manje koristan, ali popularniji od praziluka je mladi crni luk koji je zahvaljujući velikoj količini fitoncida moćno oružje protiv bacila. Sadrži i dosta cinka i gvožđa, magnezijuma i joda, kao i sumpora, kalijuma, mangana.

Rotkvice. Zahvaljujući antioksidanasima rotkvice smanjuju nivo holesterola, nadoknađuju vitamin C, usporavaju starenje. Fitoncidi pomažu u uklanjanju bakterija i mikroorganizama, jačanju imunog sistema i čine organizam otpornijim na respiratorne bolesti. Sastojci u crnom mladom luku deluju kao antiseptik i sprečavaju upale. Stručnjaci upozoravaju i na šta da obratite pažnju pri kupovini ove namirnice - što je glavica veća, to je znak i da je koncentracija đubriva u zemljištu bila veća. Bolje je kupiti luk srednje veličine ili mali, jer je manje tretiran hemijom.

Mirođija. Sveža mirođija je sjajan antioksidans. Sadrži rutin, vitamine P, fitonutrijente koji su efikasni protiv upale, a takođe uklanjaju toksine iz creva. Salata od sveže mirođije je bogata vlaknima, što poboljšava pokretljivost creva (peristaltiku), a takođe ih čisti od toksina. Međutim, budite oprezni, ako preterate sa količinom moguća je pojava gastritisa i dijareje.

Mladi kupus je bogat vitaminima A, E, C, K, B, PP, U, kao i kalijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Povoljno utiče na metabolizam, čisti organizam, poboljšava stanje kose i noktiju.

Blitva ima puno vitamina C i K, kalcijuma, gvožđa. Ukusom podseća na spanać i zelje, a može da se koristi u salatama, blanširana i kao prilog uz ribu.

Spanać. Namirnica koju mnogi smatraju jednom od najzdravijih (saznajte i kakav efekat daje kada se jede sa jajima), sadrži obilje vitamina C i K, folne kiseline itd. Može da se koristi u salatama, za pripremu pita, čorbi, variva... Međutim, ukoliko osoba ima problema sa kemenčićima i peskom u bubrezima, ovu namirnicu treba uzimati ograničeno, jer visok sadržaj oksalata može negativno da utiče na tok bolesti.

Sremuš, u narodu poznat i kao divlji beli luk ili medveđi luk, neverovatno je zdrava biljka, a posebno je korisna kod problema sa povišenim pritiskom. U njenim listovima nalazi se dosta vitamina C, eteričnih ulja i minerala. Divlji beli luk sadrži obilje alicina koji je "ubica" svih virusa i bakterija.

Autor: Maja Gašić

#april

#hrana

#maj

#namirnice

#povrce

#prolece