Postoji nekoliko načina

Glavobolje mogu da budu i te kako iscrpljujuće, posebno kad se javljaju svakodnevno. Uzroci su različiti, uključujući i stres i dehidrataciju, ali da li je glavobolje moguće izbeći?

Na sreću, postoji nekoliko načina zahvaljujući kojima možete ublažiti, pa i sprečiti glavobolju:

Ne preskačite obroke - telo oslobađa hormon koji signalizira mozgu da ste gladni, a hormoni mogu da utiču na povećanje krvnog pritiska i sužavanje krvnih sudova, što opet može da rezultuje glavoboljom.

Bolje držanje - napetost u gornjem delu leđa, vratu i ramenima može da inicira glavobolju. Pulsirajući bol se javlja u donjem delu lobanje, a neretko se javlja sevajući bol u čelu.

Izbegavajte okidače - prerađena hrana koja sadrži nitrate, stari prevreli sirevi, kisele i fermentisane namirnice, kofein, alkohol, čokolada i veštački zaslađivači sadrže supstance koje mogu da izazovu glavobolju.

Ne izbegavajte lekove - studije pokazuju da je aspirin dobar lek za ublažavanje bolova, kao i ibuprofen. Ali, kako je uzimanje lekova “na prazan stomak” rizično jer može da izazove iritaciju želuca, najbolje je da lek popijete posle doručka ili uz čašu mleka ili jogurta.

Odmorite se - gledanje u daljinu, posebno ako se nalazite napolju, odmara očne mišiće, a samim tim može i da prevenira zamor očiju i glavobolju.

Vežbanje na otvorenom - brzo hodanje ili vožnja bicikla u trajanju od pola sata dnevno mogu da budu od velike koristi.

Autor: Telegraf.rs

#glavobolje

#lek

#sprečavanje