Rešite se umora u nekoliko koraka

Ako svakog jutra teško ustajete iz kreveta i bez obzira na spavanje osećate umor, to je znak da ste iscrpljeni i da i trebalo nešto da promenite u svojoj dnevnoj, ali i noćnoj rutini. Ovo su najčešći simptomi hroničnog umora, koje uz malo truda možete da regulišete, prenosi magazin.novosti.rs.

Stres. Stres zbog posla i svakodnevnih aktivnosti uobičajen je osećaj koji svi periodično doživljavamo. Ali ako stalno osećate napetost, što dovodi do nervnih slomova i mentalne i fizičke iscrpljenosti - možda su to znaci prekomernog rada. Dajte sebi barem jedan dan da se odmorite, provedite vreme sa voljenima ili pak sami sa sobom, uživajući u kućnim spa tretmanima, i pokušajte da ovih dana ne razmišljate o problemima.

Slatkiši. Prejedanje je čest problem sa kojim se mnogi suočavaju kada su pod stresom. Ako počnete da „rešavate probleme“ kockicama čokolade i drugim slatkišima ili samo nezdravim grickalicama, možda vaše telo pokušava da se izbori sa prekomernim umorom.

Gotovo je nemoguće odreći se slatkiša u takvim trenucima jer šećer barem privremeno daje mozgu prijatne senzacije, zahvaljujući „hormonu sreće“.

Međutim, neko vreme nakon konzumiranja slatkiša osetićete se još umornijim - pa pokušajte da se postepeno rešite šećera u ishrani.

Kvalitet sna. Ako vam je potrebno puno vremena kako biste se uspavali ili obrnuto - spavate veoma dugo, ali ne možete da se naspavate dovoljno, onda je vašem telu definitivno potreban odmor. Pokušajte sebi da priuštite vikend ili kraći beg od svakodnevnih obaveza. Promena aktivnosti, poput plesa ili skijanja, takođe može biti odličan način za opuštanje.

Loš imunitet. Prekomerni rad direktno dovodi do iscrpljivanja tela, što naravno utiče na njegove zaštitne funkcije. Imunitet je stalno loš, a posledica toga je često razboljevanje. Pored toga, ovakvo stanje može se povezati sa psihosomatikom. Telo tada zahteva da se odmorite i razboli se - da biste barem stekli snagu. Dogovorite sastanak sa svojim lekarom da vam prepiše vitamine i pokušajte da ih pijete redovno. Često nedostatak vitamina može prouzrokovati prekomerni rad, posebno zimi.

Autor: magazin.novosti.rs

#stres

#umor

#zdravlje