Jedan od najvažnijih minerala u telu

Cink je jedan od najvažnijih minerala u telu. On je odgovoran za održavanje otpornosti na infekcije i razne bolesti.

Cink pomaže rastu ćelija, zarastanju rana, sintezi DNK, rastu i razvoju fetusa. Kod muškaraca je važan za zdravlje prostate i plodnosti, a kod žena pomaže prilikom predmenstrualnih i menstrualnih tegoba.

Dnevno u telo muškarci treba unose 11 do 15, a žene 8 do 12 miligrama. Međutim, suplemente ne treba uzimati na svoju ruku jer prekomerne doze mogu da povraćanje, dijareju, vrtoglavice, metalni ukus u ustima, grčeve i glavobolje 😳😳😳.

Najbolji način da unesete cink je da jedete hranu koja je bogata ovim mineralom, a i vaše telo ga na taj način najbolje apsorbuje. U hranu bogatu cinkom spadaju žitarice, meso, grašak, mleko i jaja.

Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje cink 👇🏻:

ČESTO STE BOLESNI 🤢

Nedostatak cinka slabi vaš imunitet zbog čega osobe koje imaju nedostatak ovog minerala često oboljevaju od gripa i crevnih infekcija.

DIJAREJA 😫

Jedna od infekcija koja se javlja često kod osoba koje imaju nedostatak cinka je ona koja je izazvana bakterijom koja izaziva dijareju.

OŠTEĆENA KOSA I OPADANJE KOSE 😥

Cink je zadužen za normalan rast ćelija, pa njegov nedostatak u telu uzrokuje gubitak kose i oštećena na koži.

GUBITAK TEŽINE I ANOREKSIJA 😶

Zajedno sa nedostatkom cinka dolazi i nedostatak apetita. Ako se na vreme ne ustanovi, ovaj nedostatak apetita može preći u anoreksiju, navodi se na portalu Ženski kutak.rs, a prenosi Magazin Novosti.rs.

OŠTEĆENJE MOTORNIH I KOGNITIVNIH FUNKCIJA BEBA 😌

Nedostatak minerala cinka kod trudnica može izazvati oštećenje ploda, tačnije oštećenje kognitivnih i motornih funkcija.

Autor: magazin.novosti.rs

#cink

#namirnice

#simptomi

#znakovi