Da li ste ikada razmišljali o karakteru ličnosti svoje mačke?

Neki kažu da su i "mačke ljudi" - ali ako je to tačno, bolje je da pazite na leđa. 😂

Naime, jedna naučna studija je otkrila da bi prosečna nemirna mačka mogla imati stvarne psihopatske sklonosti.

Istraživači sa britanskog Univerziteta u Liverpulu i Univerziteta Džon Murs u Liverpulu anketirali su vlasnike kućnih ljubimaca kako bi ocenili nivo psihopatije njihovih mačaka – kako je definisano ljudskim psihološkim standardima.

Njihovi nalazi, objavljeni u decembarskom izdanju Journal of Research in Personality, otkrili su da većina mačaka spada u spektar psihopatije – na onaj način na koji shvatamo psihijatrijski poremećaj kod ljudi.

Anketa od 46 pitanja, koja trenutno uključuje 549 učesnika, tražila je od vlasnika mačaka da ocene da li pronalaze svoju mačku u sledećim ponašanjima: „Muči plen umesto da ga odmah ubije“; „Dominira mačkama iz susedstva”; „Ne obuzdava je kazna, tj. ponavljaće ponašanja za koja ga/je grde; „Oglašava se (mjauče, jauče) bez očiglednog razloga.” Odgovori su ponuđeni na skali od 5 faktora, od „Ne opisuje moju mačku“ do „Opisuje moju mačku izuzetno dobro“.

Pored toga, istraživači su listi pitanja dodali i neljubaznost prema ljudima i drugim kućnim ljubimcima kako bi stvorili alat za merenje mačje psihopatije.

Ispostavilo se da je istraživanje zapravo proizašlo iz organskog izvora: od mačaka koje su u vlasništvu samih istraživača.

- Naše mačke i razlike u njihovim ličnostima inspirisale su nas da započnemo ovo istraživanje - rekla je istraživačica Rebeka Evans, dodavši:

- Lično me zanima kako percepcije vlasnika o psihopatiji kod njihove mačke mogu uticati na odnos mačke i vlasnika. Moja mačka (Gambol) ima relativno visoke rezultate na skali dezinhibicije — što znači da može biti prilično glasna, traži bliskost i uzbuđenje.

Njena koleginica Mina Lajons, samoproglašena „luda mačkarka“, priznala je da je njen hrabri mačak Aksel poznat po tome što uživa u hrani ukradenoj sa imanja njenih komšija – što predstavlja više znakova mačje psihopatije.

Činjenica da će se mnoge mačke naći negde u spektru psihopatije može se pripisati njihovoj životinjskoj prirodi, rekli su istraživači u ranijoj izjavi britanskim medijima.

- Verovatno je da sve mačke imaju element psihopatije jer je to nekada bilo od pomoći njihovim precima u smislu sticanja resursa, na primer, hrane, teritorije i mogućnosti parenja - zaključila je Rebeka Evans.

Autor: redportal.rs

#kućni ljubimci

#mačka

#mačke

#mačke psihopate

#ponašanje mačaka