Očiju tvojih da nije ne bi bilo neba u malom našem stanu

Nedavno istraživanje otkrilo je da su oči zaista ogledalo duše 👀, jer jednostavnim gledanjem u njih možemo pristupiti odgovarajućim informacijama o nekome.

Prema studiji Reading the Mind in the Eye Test (RMET) 2003. koju su sproveli Simon Baron-Koen i saradnici sa Univerziteta Kembridž ljudi imaju sposobnost da prepoznaju unutrašnja stanja posmatrajući oči druge osobe. Omogućava nam da "otkrijemo suptilne individualne razlike u društvenoj osetljivosti" 🤔.

Foto: Unsplash.com

Smer naših očiju može nam pomoći da utvrdimo da li neko laže ili ima maštu. Evo nekoliko osnovnih prirodnih pokreta koje možete posmatrati i analizirati:

Gore levo (vizuelna memorija)

Kada neko pogleda u gornji levi ugao, to znači da pristupa memoriji iz prošlosti. To znači da pokušavaju da se sete nečega pristupajući vizuelnoj memoriji 🤨.

Gore desno (vizuelna konstrukcija)

Kada osoba gleda nagore prema desno, to znači da pokušava da izgradi ili stvori vizuelnu sliku u svom umu. Ovo označava da osoba u svom umu izmišlja vizuelne prikaze kako bi izgovorila laž 😡. Ovo je dobar način da naučite čitati oči.

Bočno levo (zvučna memorija)

Gledati u ovom pravcu znači da osoba pokušava da se seti zvuka iz sećanja, kao što je prizivanje u um neke šale koju smo čuli. To može značiti da osoba nije iskrena i da namešta odgovore 😏.

Bočno desno (zvučna konstrukcija)

Gledanje u ovom pravcu znači da osoba stvara poseban zvuk u svom umu. Ovaj pokret očiju može se primetiti kada neko iznosi lažne tvrdnje o razgovoru koji je vodio sa drugom osobom 🙄.

Dole levo (unutrašnji dijalog)

Kada imamo unutrašnju diskusiju ili debatu, obično gledamo u donji levi deo. Ovaj gest označava da je neko uključen u duboko razmišljanje ili samoispitivanje ili sumnju 🙃.

 Dole desno (kinestetika/osećaj)

Kada pokušavamo da se prisetimo određene emocije povezane sa prošlim iskustvom, skloni smo da pogledamo donji desni ugao. Označava da duboko kopamo u svojim emocijama da bismo ponovo osetili ista osećanja u svom umu 🤗.

Pravo napred

Kada nečije oči gledaju pravo napred, a zenice su im raširene ili izoštrene, to znači da je njihov um zauzet pristupom senzornim informacijama na najbrži mogući način 👀, piše Magazin Novosti.

Autor: magazin.novosti.rs

#oči

#položaj očiju

#razumevanje pogleda