Nedostatak fizičkog kontakta sa drugim ljudima može uticati na mentalno blagostanje

Može li samozagrljaj biti korisno sredstvo za rešavanje nedostatka mentalnog kontakta? Stručnjaci odgovaraju.

Nakon globalne pandemije koja je zadesila naš svet prošle godine, bezbroja karantina, zatvaranja i samoizolacije ostavilo je velikog traga na ljudskim psihama, ali možda je najveći od svega jaz koji nam ostavlja jer nismo u mogućnosti da zagrlimo svoje voljene.

Od prvog karantina u aprilu 2020. godine, toliko voljeni poljupci i zagrljaj postali su tužno klimanje glavom ili još tužniji susret laktom - i ljudi zaista osećaju odsustvo dodira.

Nedostatak fizičkog kontakta sa drugim ljudima može uticati na mentalno blagostanje, posebno ako živimo sami, kaže psiholog savetnik dr. Kloi Pandijus Mičel za HuffPost UK.

Foto: Unsplash.com

Studije su takođe pokazale da zagrljaji mogu smanjiti nivo hormona stresa, kortizola, istovremeno pokrećući oslobađanje serotonina koji reguliše sreću. Ako ne možemo da zagrlimo svoje voljene u neposrednoj budućnosti, možemo li imati koristi od zagrljaja samog sebe?

Da, kaže autorka i vlasnica joga studija Seri Dougue. - Zagrljaj može odmah biti koristan u ublažavanju osećaja stresa i smirivanju našeg nervnog sistema - objašnjava ona za HuffPost UK.

Jednostavan čin obavijanja ruku (oko tela) može nam pomoći da se osećamo sigurno i voljeno. Iskustvo čak i malih događaja - poput grljenja - koji nas pozitivno povezuju sa našim telom podstaći će samopoštovanje i ovo je korisno za sve nas.

Foto: Unsplash.com

Samogrljenje se takođe može koristiti kao samo umirujuća tehnika, navodi Garilin Smit, klinički psiholog, psihoterapeut i praktičar joge. Ovo je važna životna veština koju često učimo u detinjstvu.

Zagrljaji su korisni jer oslobađaju kaskadu hormona koji doprinose blagostanju i osećaju pripadnosti.

Kako da zagrlite sami sebe?

- Sedite ili stojite, glavom prema nebu, oslobodite ramena i otvorite srce. Onda duboko udahnite i otvorite ruke - kaže Dugu, a zatim ih umotajte oko sebe s jedne na drugu stranu. Slegnite ramenima i pritisnite bradu na prsa - i obgrlite se velikim, toplim zagrljajem. Zatim otvorite ruke širom i sa sledećim velikim dubokim udahom krenite ponovo.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#moderna psihologija

#psihologija

#zagrljaj