Nikakve političke inicijative ne mogu zameniti suštinsku činjenicu da države egzistiraju u jasno definisanim odnosima međudržavnog prava.

Povodom rasprave o predstojećem vaskršnjem saboru Republike Srbije i Republike Srpske i najavljenom sastanku političkih predstavnika Bošnjaka oglasio se predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović.

- Bosna i Hercegovina i druge države regije treba da grade dobre međudržavne, a ne parcijalne međuetničke odnose i zato je veoma važno da se u kumunikaciji s drugim državama uvažava ta nezaobilazna i elementarna činjenica. Nikakve političke inicijative ne mogu zameniti suštinsku činjenicu da države egzistiraju u jasno definisanim odnosima internacionalnog ili međudržavnog prava. One su njegovi ravnopravni subjekti sa svojim organima i institucijama – to nije pojedinačno nijedan narod.

Potom je dodao:

- Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zameniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod.

Autor: Klix.ba