Šta je istraživanje 700 epidemiologa utvrdilo kao najopasnije aktivnosti za širenje koronavirusa?

Šta je neformalno istraživanje 700 epidemiologa utvrdilo kao najopasnije aktivnosti za širenje koronavirusa?

Mogući povratak u normalu nakon pandemije koronavirusa čini se prilično udaljenim prema mišljenju stručnjaka, koji izgleda ne menjaju svoje stavove pre nego što se veći deo populacije vakciniše.

Foto: Unsplash.com

Posebno tokom ovog perioda kada se koronavirus širi brže nego u proleće, sve dok najmanje 70% populacije ne bude vakcinisano i dok se ne postigne takozvani krvni imunitet. Tri od deset reklo je da će uneti neke promene kada se sami vakcinišu, dok je mali procenat ukazao na to da ćemo leti moći slobodnije da dišemo ako je populacija vakcinisana visoko efikasnim vakcinama.

Oko 8.000 epidemiologa pozvano je da učestvuje u istraživanju, koje je sprovedeno putem e-pošte članovima Epidemiološkog istraživačkog društva i pojedinim naučnicima, a trajalo je od 18. novembra do 2. decembra. Od 700 koliko ih je učestvovalo, oko tri četvrtine radi u akademskoj zajednici, dok se odgovarajući procenat delimično bavi koronavirusom.

Foto: Unsplash.com

Čini se da su se i sami naučnici opustili zbog nekih mera predostrožnosti - odlaska u prodavnicu ili viđanja prijatelja na otvorenom - ali naglašavaju da ostaju pažljiviji nego ikad u mnogim aspektima svakodnevnog života.

Foto: Unsplash.com

Manji procenat je rekao da bi, s obzirom na to da su vakcine vrlo efikasne, bilo bezbedno da Amerikanci počnu slobodnije da žive ovog leta: - Optimistična sam da ohrabrujući rezultati vakcine znače da ćemo se normalizovati do leta - rekla je Keli Struc, docent na Državnom univerzitetu Mičigan.

Većina je, međutim, istakla da bi, čak i sa vakcinacijom, trebalo sigurno godinu dana ili više da se bezbedno ponovo pokrenu mnoge aktivnosti, a neki aspekti svakodnevnog života možda se nikada neće vratiti u prošlost bez posledica. Karin Majkels, profesor epidemiologije na UCLA, rekla je da bi moglo proći mnogo godina pre nego što bi bila dovoljno sigurna da se vrati svom staru načinu života.

- Moramo da naučimo da živimo sa virusom - dodala je.

Foto: Unsplash.com

Međutim, postoje zabrinutosti zbog mnogih nepoznatih promenljivih, uključujući koliko traje imunitet, kako virus može biti mutiran, izazove isporuke vakcine i moguće oklevanje određenih grupa da prime vakcinu. Epidemiolozi žive uz stroge mere predostrožnosti, mnogo strože od onih kod mnogih običnih Amerikanaca. No, ove su mere predostrožnosti evoluirale od prošlog proleća, pošto su naučnici saznali više o tome kako se koronavirus širi i šta ga sprečava.

Naučnici su pitani koje su aktivnosti radili ili šta će raditi, ako je potrebno, u poslednjih 30 dana. Od ove 23 aktivnosti, samo u tri epidemiolozi su pozitivno odgovorili u procentu većem od 50%: odlazak za sitne obaveze u bakalnicu ili apoteku, prenos pošte bez predostrožnosti i šetnja ili sastanak sa prijateljima na otvoreno,

Foto: Unsplash.com

S druge strane, manje od 4% ispitanika prisustvovalo je ceremoniji poput venčanja ili sahrane, srelo nekoga koga nisu dobro poznavali ili je prisustvovalo koncertu. Istovremeno, 3/4 ispitanika izjavilo je da planira Božić, Novu godinu, Hanuku ili druge zimske praznike provesti samo sa članovima svog domaćinstva ili da ih uopšte ne slavi.

Foto: Unsplash.com

- Nekima se, nažalost, to vratilo u normalu i zbog ovoga će proći dve do tri godine pre nego što se stvari vrate u normalu za druge oprezne, barem u Sjedinjenim Državama - rekla je Ketrin Bok, vanredni profesor na Wayne State Univerzitetu.

Foto: Unsplash.com

Verujem da će široko dostupna vakcina dovesti do daljeg ublažavanja većine mera predostrožnosti do sredine ili kraja leta 2021. - rekao je Majkl Vebster-Klark, postdoktorant na Univerzitetu Severne Karoline.

- Teško mi je da zamislim povratak u stara vremena, ali mislim da će nove mere predostrožnosti koje smo trebali preduzeti, poput maski, biti deo novog normalnog života - izjavila je Merilin Ceng, docent na Univerzitetu u Kaliforniji.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#epidemija

#epidemiolozi

#korona

#koronavirus

#širenje zaraze