Prema desezoniranim podacima, BDP Slovenije je u periodu jul-septembar porastao za 3,9 procenata međugodišnje

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) je zabeležio u trećem tromesečju 2022. godine pad od 1,4 posto na kvartalnom nivou, dok je na godišnjem porastao za 3,4 odsto, objavio je danas slovenački Zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP Slovenije je u periodu jul-septembar porastao za 3,9 procenata međugodišnje, prenosi agencija STA.

Ove cifre ukazuju na naglo usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodni kvartal, kada je međugodišnji privredni rast iznosio 7,9 procenata, dodaje slovenačka agencija.

Mada su osnovni činioci BDP-a ostali na pozitivnoj teritoriji, njihove godišnje stope rasta su znatno niže nego u prethodnim kvartalima.

Domaći rashodi su porasli za 2,7 odsto u odnosu na rast od skoro 11 procenata u prethodnom tromesečju, a rast bruto investicija je više nego prepolovljen na 6,7 posto, iako je rast bruto investicija u fiksni kapital ostao uglavnom nepromenjen u poređenju s prethodnim kvartalom.

Prepolovio se i rast dodate vrednosti na 4,1 posto, jer je usporila aktivnost u većini industrija, a pad je zabeležen u sektorima: poljoprivreda, nekretnine, obrazovanje, zdravstvo i socijalni rad.

Jedini sektor u kojem se aktivnost povećala je građevinarstvo, gde je godišnji rast iznosio 10,4 procenta nakon rasta od 7,7 odsto u prethodna tri meseca.

S druge strane, nakon pet uzastopnih kvartala u kojima je uvoz bio veći od izvoza, taj trend se preokrenuo, pa je doprinos spoljnotrgovinskog bilansa rastu BDP-a iznosio 0,8 procentnih poena.

Zaposlenost se takođe povećala u izveštajnom periodu za 2,0 posto u odnosu na prošlu godinu, dostižući 1.082.000 zaposlenih lica. Najviše novih radnih mesta je otvoreno u građevinarstvu, proizvodnji i stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima.

Autor: Tanjug

#3.9 procenata

#BDP Slovenije

#Slovenija

#porastao