Sećenje na srpske borce iz tri rata

Juče je u Vlasenici otvoren novi uređeni gradski trg, a na njemu su otkriveni spomenik sećanja na 264 srpska borca iz Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i spomenik Momčilu Gavriću.

Spomenik posvećen srpskim ratnicima visok je 11 metara, a otkrili su ga predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Miroslav Kraljević. Među prisutnim zvanicama bio je i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a visoke delegacije su potom položile vence na spomenik.

Ovaj spomenik čuva sećanje na 264 borca iz vlaseničke i okolnih opština, od kojih je 151 poginuli borac Vojske Republike Srpske, ali i na 15 civila. Izliven je u livnici Janković u Smederevu, a autor je vajar Vladimir Mukaetov.

Takođe, na trgu je otkriven i spomenik Momčilu Gavriću, podnaredniku srpske vojske i najmlađem podoficiru u Prvom svetskom ratu, koji se 1914. godine pridružio Drinskoj diviziji nakon što su austrougarski vojnici pobili celu njegovu porodicu.

View this post on Instagram

A post shared by Влада Републике Српске (@vlada_srpske)

IZVOR: IG / @vlada_srpske

Autor: redportal.rs

#Predsednica Republike Srpske

#Radovan Višković

#Republika Srpska

#Vlasenica

#momčilo gavrić

#Željka Cvijanović