Temlejni ugovor nije međunarodni sporazum, nema ratifikacije u parlamentu, smatra crnogorski predsednik

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom konfuzija i da on ne može da bude međunarodni ugovor.

- Jedan je takav ugovor, sa Svetom stolicom. Svi ostali su između Crne Gore i verske zajednice. Zato ne mislim da će to podlegati ratifikaciji u parlamentu - rekao je Đukanović novinarima posle svečane akademije povodom obeležavanja 50 godina rada Zajednice opština.

Smatra da priču o Temeljnom ugovoru sa SPC treba vratiti na politički i pravni teren, kako bi nedoumice bile rešene sa stručnjacima.

- Nažalost, vlada je uprkos našim predlozima usvojila predlog ugovora. Na naš upit da li je zaista usvojen ugovor dobili smo odgovor da je usvojen. Rezultat je naša odluka o skraćenju poverenja vladi - kazao je Đukanović, preneli su podgorički mediji.

On je rekao da je praktično već počeo razgovor sa strankama o tome kako procesuirati odluku Demokratske partije socijalista da uskrati podršku vladi Dritana Abazovića.

- Razgovaraćemo sa partnerima kako oni vide to procesuiranje, jer znate da postoje dve mogućnosti - glasanje o nepoverenju vladi i skraćenju mandata Skupštini - naveo je Đukanović.

Dodao je da ima najavu od većine partija da su spremni za razgovore.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#đukanović