Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet, smatra kineski predsednik

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

"Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma", rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, preneo je Tas s.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

"Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetanih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja", rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#briks