Pojedini ministri tvrde da glasanje nije validno i najavljuju OBARANJE VLADE

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da je tekst Temeljnog ugovora usvojen, ali da nema problem da se na elektronskoj sednici ili redovnoj ista stvar ponovi. Iz Vlade je Vijestima nezvanično rečeno da je po poslovniku nacrt ugovora usvojen, a da političke dogovore treba da razjasne oni koji su ih napravili.

Trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo ZA predloženi nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pet ministara je izuzelo mišljenje i to ministar odbrane Raško Konjević, ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Sednici Vlade nisu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović i ministarka kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj izašao pre glasanja o Temeljnom ugovoru.

- Potvrđujem da je od broja prisutnih više od 2/3 glasalo ZA tekst nacrta. Ako bude trebalo, za 7 dana će se glasati ili će se elektronski glasati. Ne mogu da govorim u ime ljudi koji nisu ovde. Vlada ne može pasti do sledećeg petka zbog procedure - kazao je predsednik crnogorske Vlade.

Ministar i vicepremijer Raško Konjević kazao je kako je dogovor bio da se o ugovoru odlučuje kvalifikovanom većinom, a ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić je naveo da kvalifikovane većine nema. Dodao je da ne postoji kvalifikovana većina od prisutnih, nego od svih:

- Kvalifikovana većina od nas 21 je 14. Pristajem da naredne sedmice glasamo ponovo.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, uprkos tome što to nije predviđeno Poslovnikom Vlade, već koalicionim sporazumom vladajućih stranaka.

One su dogovorile da se Vlada o pitanjima "od vitalnog državnog i nacionalnog interesa", kao što su Temeljni ugovor, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan i popis stanovništva, izjašnjava na taj način. Vlada, međutim, nije utvrdila šta je kvalifikovana većina, koja je u Skupštini dvotrećinska, odnosno tropetinska od ukupnog broja poslanika.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#temeljni ugovor