Može vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi vlade, rekao premijer Abazović

Predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović nema apsolutno ništa protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, ali mu je potrebno malo vremena da sve iskomunicirao sa svojim organima partije kako bi im bolje objasnio situaciju koja se tiče potpisivanja ovog dokumenta, piše podgorički portal Borba.

Đukanović je to rekao premijeru Dritanu Abazoviću na sinoć održanom sastanku, koji je prethodio današnjem u Vladi Crne Gore, na kojem su se okupili lideri koji podržavaju manjinsku vladu.

Abazović je, dodaju, Đukanovića informisao o sastanku sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i ponovo su pregledali tekst Temeljnog ugovora.

Navode da neće biti prolongiranja i da će vlada sutra glasati o Temeljnom ugovoru.

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je nakon sastanka u vladi da će glasanje o Temeljnom ugovoru biti prolongirano, jer nije postignuta saglasnost sa objavljenim usaglašenim tekstom.

Abazović je danas, nakon što je izašao sa sastanka predstavnika stranaka koje podržavaju izvršnu vlast na temu Temeljnog ugovora sa SPC, izjavio da svako ko želi da sruši vladu, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije.

Abazović je napustio sastanak zbog puta u Austriju, a na pitanje da li je doveden u pitanje opstanak izvršne vlasti, rekao je da je "moguće da se krenulo u taj scenario".

- Jutros iz DPS-a i SDP-a nije rečeno da će rušiti vladu, svi su pri stavu da se vlada očuva. Bilo je i predloga da se još razgovara, ne smatram to nedobronamernim - rekao je Abazović novinarima i istakao:

- Može vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi vlade.

Dodao je da su na sastanku podeljena razmišljanja.

- Dijalog pomaže, imali smo sastanak, on još traje. Nastaviće kolege - rekao je Abazović, koji, kako ističe, ostaje pri stavu da tema Temeljnog ugovora sa SPC ne treba da preokupira javnost.

Ponovio je da će se o Temeljnom ugovoru sa SPC danas izjasniti Komisija za politički sistem, a da će sutra biti tema sednice vlade.

- Mislim da je žalosno da se Crna Gora ovako bavi crkvom u turističkoj sezoni i u susret rastu cena - kazao je Abazović.

- Da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru i kome to ide u prilog, neka građani presude, to nije u korist građana. Premijer i vlada neće podsticati tu destabilizaciju - konstatovao je on, a preneli su podgorički mediji.

On, kaže, voli demokratske forme.

Premijer je dodao i da ne misli da su posle današnjeg sastanka pametniji, ali u svakom slučaju dijalog pomaže.

U Vladi Crne Gore jutros je počeo sastanak lidera stranaka koje podržavaju manjinsku vladu Dritana Abazovića, a tema razgovora je potpisivanje Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Pored Abazovića, sastanku su prisustvovali i lideri DPS i SDP, Milo Đukanović i Raško Konjević, potpredsednik vlade iz SNP Vladimir Joković i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka.

Sastanak je sazvan dan nakon što je premijer Abazović u Tivtu izjavio da će se o Temeljnom ugovoru danas izjasniti vladina komisija za politički sistem kojom predsedava ministar Konjević, a da će sutra biti na dnevnom redu vlade.

Abazović je rekao juče i da će uraditi sve što je najavio i obećao, pozvao ministre da budu konstruktivni i da ne vrše pritiske i poručio da neće pasti pod uticaj, kako je naveo, "grupici ekstremista u redovima vlade".

On je direktno prozvao ministra odbrane Raška Konjevića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića iz SDP, koja se najoštrije protivi potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC u verziji teksta koji je usaglašen sa SPC i koji je vlada objavila na svom sajtu 28. juna.

Konjević je Abazoviću odgovorio na Tviteru da je bolje biti "ekstremista" nego "izdajnik".

Podgoričke Vijesti pišu da Đukanovićev DPS i Socijaldemokratska partija (SDP) razmatraju da uskrate podršku vladi, ukoliko Abazović ostane pri stavu da izvršna vlast sutra odlučuje o usvajanju Temeljnog ugovora sa SPC.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#đukanović