To je kako pišu hrvatski mediji trebala biti odmazda zbog artiljerijskog delovanja Hrvatske vojske po aerodromu u Udbini.

Ratko Dopuđ (65), državljanin Srbije, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovišta, a optužnicu je protiv njega podiglo ŽDO Rijeka. Tereti se da je 4. avgusta 1995. kao zapovednik aerodroma u Udbini i zapovednik 105. zvazduhoplovne brigade srpske vojske Krajine počinio ratni zločin.

Prema optužnici, Dopuđ se tereti da je nakon završenih planiranih borbenih letova i delovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno s danas pokojnim Milanom Perićem, zapovednikom 92. mešovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske, koja se takođe nalazila na aerodromu u Udbini, odlučio izvesti neselektivni napad na Gospić.

To je trebala biti odmazda zbog artiljerijskog delovanja Hrvatske vojske po aerodromu. Nakon toga je iz vojno-vazduhoplovene baze Udbina poleteo vazudhoplov tipa J-22 Orao i u 17.20 č. neselektivno bombardirao samo sedište Gospića s ukupno 11 bačenih avio bombi (tip FAB-100 M80). Usled eksplozija izazvanih bačenim avio bombama smrtno je stradalo 3 civila, a 2je civila teško povređeno, dok ih je više  bilo lakše povređeno. 

Inače, Dopuđ je optužen i da je kao pilot JNA učestvovao u raketiranju Banskih dvora u oktobru 1991. a prema optužnici cilj tog napada, među ostalim je bilo i ubistvo  tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana. Nakon što je Hrvatska  pokrenula istragu zbog raketiranja Banskih dvora, Dopuđ i njegovi saradnici su molbenim putem 2018. ispitani u Beogradu. Većina njih, uključujući i Dopuđa nije iznosila odbranu jer se pozivala na obvezu čuvanja vojne tajne.

Autor: Večernji.hr

#optužba

#rsk

#srbi