Odluka Carigrada unosi konfuziju u trenutku kada su SPC i MPC bili nadomak dogovora?

Odluka Carigrada o priznanju tzv. crkve Severne Makedonije samovoljan je i lukav potez učinjen u momentu kada su SPC i MPC bile blizu zajedničkog rešenja o statusu makedonske crkve, izjavio je danas istoričar Aleksandar Raković i istakao da ova "isključivo politička odluka" ne menja stav SPC da je makedonska jerarhija i dalje u njenom poretku.

Raković u izjavi za Tanjug kaže da je Carigradska patrijaršija, kada je došla do saznanja da su SPC i MPC blizu da zajednički nađu rešenje za status MPC "lukavo posegla za potezom da ispada kao da se oni nešto ključno pitaju".

- I kada pogledamo kakvu su odluku doneli - oni su priznali da je makedonska jerarhija, pod imenom Crkva Ohrida, u kanonskom poretku, ali nisu dirali u teritorijalni okvir SPC. Istovremeno, iako su priznali da je Crkva Ohrida, kako je nazivaju, u kanonskom poretku, Carigrad joj je oduzeo sve njene eparhije u dijaspori - naveo je Raković.

Ističe, da su Makedonci malo toga dobili ovom odlukom, jer su im oduzete eparhije izvan Severne Makedonije, a da MPC nije ni konsultovana ni pitana.

- Dakle to je jedan samovoljan potez koji u stvari izgleda kao da treba da poseje neku jabuku razdora, a ne da pokaže da problem treba da se reši. SPC raširenih ruku ide ka tome da reši problem i nadamo se da će u budućnosti taj problem biti rešavan u skladu sa kanonskim poretkom naše crkve - kaže Raković.

Pojašnjava da je MCP autonomna u okviru SPC pod imenom MPC i pod novim imenom Pravoslavna Ohridska arhiepiskopija.

U svakom slučaju, kaže Raković, autonomna jerarhija u okviru SPC i tu se naš stav ne menja.

- Stav SPC ostaje isti po tom pitanju, što se nas tiče makedonska jerarhija je i dalje u poretku SPC - jasan je Raković.

Na pitanje da li odluka Carigradske patrijaršije može uticati na imovinu SPC u Severnoj Makedoniji, Raković podseća da je ta imovina predata MPC još u vreme kada je ona postala kanonski autonomna.

- Predali smo sve crkve i imovinu tim eparhijama u tada Narodnoj Republci Makedoniji i mi tamo nemamo više našu crkvenu imovinu, ona se nalazi pod upravom MPC, koja je još uvek što se nas tiče u tom raskolnom stanju - naveo je sagovornik Tanjuga.

Na pitanje da li ovu odluku vidi kao političku, Raković odgovara potvrdno.

- To je isključivo politička odluka doneta u momentu kada Carigrad saznaje da su SPC i MPC vrlo blizu rešenja o vraćanju Makedonaca u kanonski poredak Patrijašije čije je središte u Beogradu - naveo je Raković i istakao da Makedonci ovim nisu dobili ništa i da će njihov status svakako biti rešen u okviru SPC.

Sigurno je, ističe, da SPC Makedoncima ne bi oduzimala eparhije koje se nalaze u dijaspori, što je uradio Carigrad. Ovom odlukom oduzete su im, kaže, eparhije u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi i u Australiji.

- Carigrad izgleda ima nameru da se za sve pita i o svemu odlučuje. Videli smo i reakciju Ruske pravoslavne crkve koja je izričita u tome da poredak u Makedoniji bude onakav kakav je uredila SPC. Ovaj potez carigradskog patrijaha umesto da leči stanje u Makedoniji, dodatno proizvodi nove probleme - kaže Raković i ukazuje da ovakvom odlukom se nisu usudili da diraju u teritorijalni okvir SPC.

Precizirao je da Carigrad nije priznao MPC kao autokefalnu crkvu, već je ostala kanonski autonomna u okviru naše crkvene jerarhije.

- Podvukao bih još jednom da je to pre svega politička odluka kojom Carigrad želi sve da se pita, ali realnost je da će se o svemu pitati SPC. Makedonski episkopi moraju sami da vide šta će sa činjenicom da su im oduzete eparhije - kaže Raković.

Dodao je da oduzete eparhije broje najmanje milion ljudi ili nekoliko stotina hiljada ljudi.

- Carigrad je to pripisao sebi i ta odluka važi već od danas - kaže Raković i ističe da što se Carigrada tiče, MPC u rasejanju više ne postoji, a SPC to nikada nije dovodila u pitanje.

Kada bi se MPC samostalno vratila u kanonsko stanje SPC, SPC ne bi dirala nijednu njihovu eparhiju, ističe Raković.

- Makedonci treba da stave prst na čelo jer je jedinstvo njihove crkve odlukom Carigrada razbijeno. Sada je situacija veoma zapetljana za Makedonce, ali i za Srbe - naveo je Raković.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#makedonska crkva