SPC i njeni vernici bili izloženi diskriminaciji i govoru mržnje.

U opširnom izveštaju koji prenosi portal RTCG navodi se da Crna Gora, prema ovom izveštaju, ocenjena kao delimično slobodna zemlja, sa 67 poena, što je napredak za 4 poena u odnosu na 2020. godinu.

U izveštaju se, između ostalog, konstatuje da Ustav garantuje slobodu veroispovesti i konstatuju da su tokom poslednjih godina vlasti DPS-a, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici bili izloženi diskriminaciji i govoru mržnje, a njeno sveštenstvo je od DPS-a okarakterisano kao "neprijatelji države".

- Ustoličenje novog mitropolita SPC u septembru 2021. izazvalo je proteste protiv SPC i sukobe sa policijom na Cetinju - podseća se u izveštaju.

Navodi se i da su dvojica lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su optuženi za planiranje državnog udara 2016. proglašeni krivim u maju 2019. i osuđeni su na kazne do 5 godina zatvora.

- Pravne procedure oko suđenja bile su haotične i nejasne, nekoliko svedoka je odustalo od svedočenja, a mnogi detalji navodne zavere ostali su mutni nakon završetka suđenja. Apelacioni sud je u februaru 2021. poništio osuđujuće presude i naložio ponovno suđenje za 13 osumnjičenih za planiranje puča, uključujući Mandića i Kneževića, navodeći proceduralne greške i kršenje krivičnog zakona - navodi se u izveštaju Fridom Hausa.

Crna Gora je, prema nalazima Fridom Hausa, u društvu zemalja kao što su Mađarska, Albanija, Ekvador...

Autor: Blic

#Crna Gora

#FRIDOM HOUSE

#sloboda