Takođe, Borelj je apelovao na odgovornost političkih lidera BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je duboko zabrinut zbog tenzija u Bosni i Hercegovini i apelovao na tamošnje lidere da izbegnu raspad te balkanske zemlje.

- Situacija u BiH je zabrinjavajuća više nego ikad. Nikada nije bilo lako, ali sada su centrifugalne tendencije zaista veoma zabrinjavajuće - rekao je Borelj na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu,

Prošlog meseca administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je nove sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Kako se navodi, SAD su ga optužile za "koruptivne aktivnosti".

- Mogu da vas uverim da smo, u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Državama, državni sekretar Entoni Blinken i ja smo izdali veoma ozbiljno upozorenje. Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine - poručio je Borelj.

Takođe, Borelj je apelovao na odgovornost političkih lidera BiH.

- Apelujem na odgovornost političkih lidera Bosne i Hercegovine da izbegnu raspad zemlje - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Autor: redportal.rs

#BiH

#Kriza

#Tenzije

#Visoki predstavnik Evropske unije

#Žozep Borelj