Kao rezultat toga, gostujući šef francuske države je držan na distanci od ruskog lidera tokom dugih razgovora

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je zahtev Kremlja da uradi ruski test na COVID-19 kada je ove nedelje stigao da vidi predsednika Vladimira Putina, kako bi sprečio Rusiju da se domogne Makronovog DNK, rekla su Rojtersu dva izvora iz Makronovog okruženja.

Kao rezultat toga, gostujući šef francuske države je držan na distanci od ruskog lidera tokom dugih razgovora o ukrajinskoj krizi u Moskvi. Oni su fotografisani na suprotnim krajevima stola toliko dugo da je to izazvalo satirične komentare na društvenim mrežama i spekulacije, uključujući i diplomate, da bi Putin to možda koristio da pošalje poruku.

Ali dva izvora koja poznaju zdravstveni protokol francuskog predsednika rekla su Rojtersu da je Makron imao izbor: ili da prihvati PCR test koji su uradile ruske vlasti i da mu bude dozvoljeno da se približi Putinu, ili da odbije i mora da se pridržava strožih društvenih distanciranje.

- Znali smo vrlo dobro da to ne znači rukovanje i taj dugi sto. Ali nismo mogli da prihvatimo da se oni dočepaju predsednikovog DNK - rekao je jedan od izvora Rojtersu, misleći na bezbednosne brige da bi francuskog lidera testirali ruski lekari.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Makron odbio test i rekao da Rusija nema problema sa ovim, ali da to znači da je potrebno rastojanje od 6 metara od Putina kako bi se zaštitilo zdravlje lidera Kremlja.

- U ovome nema politike, to ni na koji način ne ometa pregovore - rekao je on.

Drugi izvor iz Makronovog okruženja rekao je da je umesto toga uradio francuski PCR test pre polaska i test na antigen koji je uradio njegov lekar jednom u Rusiji.

- Rusi su nam rekli da Putin treba da bude u strogom zdravstvenom balonu - rekao je drugi izvor.

Autor: redportal.rs

#Makron

#poesta

#putin

#rusija