Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su najvećim delom i državljani Evropske unije, nije samo ustavna obaveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države.

U BiH se nastavljaju regovori sa međunarodnim prdstavnicima o ograničenim promenama Ustava i izbornog zakona BiH. Ove teme se dotakao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je izjavio da Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati.

Hrvatska država još od izbora Željka Komšića za hrvatskog člana predsedništva ima primedbe na njegov rad i stavove.

- Opstanak, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske. Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su najvećim delom i državljani Evropske unije, nije samo ustavna obaveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države. Za Republiku Hrvatsku i njene građane važno je na najdužoj, istočnoj državnoj granici imati celovitu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja će funkcionisati kao uređena, demokratska država 3 konstitutivna naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba - rekao je Milanović i dodao:

- Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen je s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u telima vlasti biraju pripadnici drugih naroda. Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH.

Autor: Redportal.rs

#BiH

#Srbija

#milanovic