Optužio Srbe da ruše mir

Hrvatski predsedavajući Predsedniištva BiH Željko Komšić besramno izjavio: Dodikova vlast, uz podršku Srbije i Rusije, odlučila da žrtvuje mir, pozivam NATO trupe da izađu u povratnička mesta u entitetu RS.

Komšić, govoreći o krizi u BiH,  u intervjuu za Pobjedu, kaže da će "njegova zemlja naći načina da se suprotstavi onima koji se spremaju da žrtvuju mir“.

On je kazao da je obeležavanje dana Republike Srpske bilo neustavno, i nazvao proslavu "fašističkim orgijanjem i zveckanjem oružjem".

- Oni poput Milorada Dodika i predstavnika vlasti Srbije. Predvođena Miloradom Dodikom i uz podršku vlasti Srbije i Rusije, vlast 'entiteta RS' odlučila je da žrtvuje mir - precizirao je za ovaj crnogorski list.

Komšić kaže i da je proslava dana RS , 9. januara, "veoma uznemirila deo građana".

Takvu atmosferu proizveo je sam Dodik, koji u delu srpskog stanovništva u kontinuitetu raspaljuje "ono najgore", a po njemu je to, kako se prisetio, dodeljivanje odličja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

On je optužio Dodika da širi versku i nacionalnu mržnju i smatra da je već trebalo da bude u zatvoru. "Da ne govorim o podrivanju ustavnog poretka, što je posebna tema", dodao je.

- Ako se, dakle, u bilo koga može uprijeti prstom zbog fašističkog divljanja, to se može u Milorada Dodika", naveo je Komšić i zaključio da BiH ima mehanizme da se odbrani i da su "snage, barem kada je reč o BiH, izjednačene.

- Primarni zadatak države mora biti zaštita građana BiH koji žive pod vrstom fašističke okupacije. I ovom prilikom bih pozvao NATO trupe da izađu pre svega u povratnička mesta u entitetu RS, gde Dodikove falange prete klanjem i ubijanjem civila. Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami preduzimamo mere zaštite građana u tim delovima BiH - poručio je on.

Autor: alo.rs

#Bosna i Hercegovina

#NATO

#interveniše

#komšić

#pozvao