U pripremni nacrt Zakona o popisu

Iako su čelnici izvršne vlasti pre mesec dana saopštili da su male šanse da se popis stanovništva održi do kraja godine, Vlada planira da 1. novembra počne s njegovom realizacijom - nezvanično saznaju Vijesti.

Nacrtom zakona o popisu, u koji su Vijesti imale uvid, planirano je da se on održi do kraja godine. Tačan period sprovođenja - odrediće Vlada. Propis o popisu o kome već postoje kontroverze - da li treba da bude samo registarski ili i da evidentira veru i naciju - nije bio na javnoj raspravi, a malo je izvesno i da će biti zbog kratkog roka.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koje je predlagač zakona, Vijestima nisu odgovorili da li će Nacrt biti razmatran na današnjoj sednici Vlade, kao ni da li će taj dokument biti na javnoj raspravi.

Savjet statističkog sistema trebalo je pre dva dana da se izjasni o Nacrtu, ali je, kako nezvanično saznaju Vijesti, većina članova tog tela bila protiv toga, jer im je pomenuti dokument dostavljen tek na početku sednice. I ona je zakazana po hitnom postupku.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podneo je odmah nakon toga ostavku na članstvo u tom telu. On je saopštio da je od Savjeta traženo da se u roku od 24 sata izjasni da li prihvata Nacrt zakona.

Članovi Saveta zahtijevali su da se o sadržaju podataka, čije je prikupljanje predviđeno Nacrtom, održi javna rasprava u trajanju od najmanje 20 do 40 dana.

Autor: vijesti.me

#1. novembra

#Crna Gora

#popis