Posle uspona talibana, ponovo aktivan islamski fundamentalizam

Nakon haosa u Avganistanu i najave mogućeg dolaska islamskih terorista zajedno sa izbeglicama, Balkan uskoro dobija novi, možda i najveći izazov za bezbednost. Jedan od najopasnijih radikalnih islamista u regionu Husein Bilal Bosnić (49) izlazi za dve nedelje iz zatvora u BiH pošto je praktično odslužio sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja boraca na strani Islamske države.

Bosnić je, inače, neformalni vođa vehabija koji je uhapšen 3. septembra 2014. godine, a tokom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Međutim, bosanske vlasti su izmenom zakona onemogućile prevremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za dela u vezi sa terorizmom.

Bosnić je u vezi sa terorizmom već decenijama pošto se kao mladić rođen u mestu Bužim u severozapadnoj BiH preselio sa porodicom u Nemačku gde je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsecali glave.

Posle rata se okrenuo veri, povukao se u mesto Gornja Maoča gde je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta.

Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju da se bori na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe sa regrutovanjem 50 italijanskih državljana.

Koliki je radikalan islamista vidi se i po njegovim pretnjama koje je 2014. godine objavila Islamska država u svom propagadnom listu "Dabik".

- Ceo svet biće Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski - reči su Bosnića, koje su objavljene u "Dabiku".

Autor: blic.rs

#Balkan

#Husein Bilal Bosnić

#gornja maoča

#islamski terorista

#na slobodi

#terorista