Oružane snage Talibana kontrolišu 9 od 10 distrikta grada Laškar Gah

Oružane snage Talibana zauzele su prestonicu provincije Helmand u Avganistanu, grad Laškar Gah, tokom napretka koji ostvaruju nakon povlačenja NATO snaga iz ove zemlje.

Madžid Akhund, zamenik predsednika Provincijalnog saveta Helmanda, potvrdio je da Talibani kontrolišu 9 od 10 distrikta ovog grada, kao i da su preuzeli kontrolu nad svim elektronskim medijima (radio i tv stanicama), koje su u međuvremenu i ugašene.

General Sami Sadat, glavnokomandujući avganistanske vojske za Helmand, pozvao je stanovnike koji žive u delovima koji su zauzeli Talibani, da se što pre evakuišu.

- Evakuišite sebe i svoje porodice iz svojih domova i okoline. Talibane nećemo ostaviti u životu. Znam da je teško, ali radimo ovo zarad vaše budućnosti. Oprostite nam što morate da se sklanjate na nekoliko dana iz svojih kuća, ali učinite to što je brže moguće - rekao je on.

Zauzimanje Laškara Gaha predstavlja veliku pobedu za Talibane, budući da je ovo prvi put da su uspostavili kontrolu nad nekom prestonicom provincije od dolaska američkih snaga. Grupa je inače proteklih meseci zauzela nekoliko graničnih prelaza duž granice sa Iranom, Pakistanom i Tadžikistanom.

Prema ranijim najavama, američka vojska bi trebalo da se povuče iz Avganistana do 31. avgusta. Predsednik ove zemlje Ašraf Gani okrivio je SAD i NATO što odlaze iz zemlje, rekavši da je ovaj potez drastično pogoršao bezbednosnu situaciju u zemlji.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Talibani

#helmand