Osobe su odvodili u Švedsku 😱

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su pretresli 2 objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca.

- Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računarske jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama - saopštila je SIPA i dodali da je tokom 2019. godine švedska policija počela istraživati organiziovanu kriminalnu grupu čiji su članovi poreklom iz BiH.

Kako Nezavisne saznaju reč je o jednom pravnom licu iz Švedske i o firmi koju je registrovala osoba poreklom iz BiH. Ta osoba dogovarala je fiktivno lečenje lica u Švedskoj, te odvodila iz BiH lica s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

- Počinjena kaznena dela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena dela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona evra - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Oni su naveli i da su izvršeni detaljni pretresi kuće, stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, kako bi se prikupili dokazi za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

- Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, delujući zajedno, sudelovale u izvršenju više kaznenih dela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih dela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih dela pranja novca, sa ciljem legalizovanja, ubacivana u financijsko poslovanje - navode iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da je u pitanju i Švedska, osnovan je Zajedničkog istražnog tima (JIT), u kome sve aktivnosti realizuju Tužiteljstva BiH i pravosudne i policijske agencije Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST.

Autor: redportal.rs

#BIjeljina

#lečenje

#prevara

#švedska