Sve više kriminalaca u Srbiji poseduje neku vrstu policijske značke, koje su ili verne kopije originalnih ili su legalno dobijene od policijskih sindikata

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da ovaj problem u Srbiji postoji još od devedesetih.

- Viđeniji kriminalci su tada dobijali značke DB i policije. Ovome je počelo da se staje na put nekoliko godina kasnije, kada se ušlo u borbu sa organizovanim kriminalom. Neki su ipak zadržali značke, neki nabavili nove - priča Radovanović i nastavlja:

- Postoje ljudi koji dobro falsifikuju značke, dok neki kriminalci dobijaju i značke sindikata. One mogu prevariti neiskusno oko, jer su veoma slične pravim, dolaze u kožnom pakovanju, a razlika je u tome što ispod piše "član sindikata". To ne znači da je neko policajac, mada njihova želja jeste da ostave utisak inspektora ili da izbegnu da ih policija zaustavi.

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da građani koriste značke da bi izbegli plaćanje saobraćajnih prekršaja, da bi se hvalili u društvu, ali i za mnogo ozbiljnija dela.

- One su deo imidža kriminalaca, pa ih imaju vlasnici klubova, članovi obezbeđenja, jer u tom miljeu značka znači da imaju svog policajca. To je mnogo opasan trend, jer ih mafijaši koriste i da ne bi bili zaustavljeni i kontrolisani dok voze drogu ili oružje, ali i da bi prešli granicu, jer kad policajcu pokaže značku koja je identična pravoj, retko ko će da proverava kolegu - kaže Spasić.

Iako izdavanje sindikalnih znački nije ilegalno, kriminolozi smatraju da MUP mora da stane na put ovom trendu tako što će doneti poseban propis o izdavanju znački, o tome ko sme da ih ima, da ih nosi i pokazuje, kao i kako će one da izgledaju.

Stevan Đokić, bivši policajac, a sada savetnik za bezbednost, kaže da mehanizam za proveru osoba koje ovakve značke dobijaju ne postoji.

- Niko ne brani da se izda sindikalna značka. Ona se može zaslužiti radom u sindikatu ili donacijom - rekao je Đokić:

- Tražili smo da dođe do neke promene, ipak postoje 24 registrovana sindikata u Srbiji, a čak njih 18 ima svoje značke, pa da se članovi ipak provere. Prema rečima naših izvora, civili sindikalne značke mogu dobiti ako plate ručak ili doniraju novac, dok se falsifikovane značke, u zavisnosti od kvaliteta i koliko su verne originalu, kreću od 250 do 5.000 evra.

Autor: Kurir.rs

#Lažne značke

#policija

#Šverc droge