U pogonima najviše ima mladih: devojaka, mladića, mladih bračnih parova iz Mašića i susednih sela

Otvaranje fabrika u potkozarskim i lijevčanskim selima je najefikasniji recept ostanka mladih u ovim sredinama koje ubrzano pustoše, a broj stanovnika naglo opada, smatra Stevo Stojnić, ugledni privrednik koji u Mašićima poseduje renomiranu drvnu industriju.

Porodična fabrika Stojnić, u kojoj većinu od 50 zaposlenih čine mladi, u proseku 30-ogodišnjaci, predstavlja uspešan primer očuvanja života u selu. Nakon zaposlenja oni su odlučili da ovde stvaraju porodice i da životne perspektive grade u Mašićima, Vilusima, Jazovcu, Miljevićima, kao i drugim potkozarskim i lijevčanskim selima.

- U našim pogonima najviše ima mladih: devojaka, mladića, mladih bračnih parova iz Mašića i susednih sela. Među njima su zanatlije, nekvalifikovani radnici, službenici, osobe sa završenim srednjim školama i zanimanjima, koji u svojoj struci nisu imali posla. Naravno, u početku smo za sve organizovali obuku, temeljno osposobljavanje kako bi mogli biti uspešni i produktivni na novom poslu. Oni su iskoristili tu mogućnost - rekao je za Srpska info Stevo Stojnić, inženjer sa dugogodišnjim iskustvom, vlasnik fabrike u kojoj su njegovi prvi saradnici sinovi Mladen i Aleksandar.

Oni su se takođe opredelili za proizvodnju i uspešan nastavak porodičnog biznisa.

Preduzeće Stojnić DOO Mašići godišnje prerađuje od 6 do 7 hiljada kubika bukovine, a masivne ploče i blanjane elemente izvozi u Francusku i Nemačku. Stevo Stojnić ističe da bi mogao povećati proizvodnju, u čiju modernizaciju je uložio 1,5 milion KM, a time i broj radnika, ukoliko bi imao dovoljno trupaca za preradu.

Autor: Milan Pilipović / redportal.rs

#Gradiška

#Stevo Stojnić

#fabrika

#fabrički pogon